ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει παιχνίδια και προσπάθειες συγκάλυψης

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει παιχνίδια και προσπάθειες συγκάλυψης
ΙΝΤΙΜΕ

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το πόρισμα της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν σήμερα να γράψουν «άλλο ένα επεισόδιο στη μεταξύ τους αντιπαράθεση γύρω από το γνωστό σίριαλ "σκάνδαλο Novartis"».

Σημείωσε πως ενώ ακόμα και όταν η μεταξύ τους αντιπαράθεση ξεφεύγει από τα σκάνδαλα επικεντρώνει σε εκείνα τα ζητήματα που επιτρέπει στα κόμματα αυτά να καλύψουν την «τάυτισή τους στα στρατηγικά και κρίσιμα, σε αυτά που τελικά καθορίζουν τη ζωή του λαού».

Ως παράδειγμα έφερε την αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτουν, όπως είπε, τους όρους του πακέτου και ποιός θα το καρπωθεί αλλά και το ότι «η ΕΕ παραμένει βαθιά εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα, όπως εχθρικά για τους λαούς είναι όλα τα «στρατόπεδα» των αστικών κρατών της». Εξίσου, όπως είπε, αποκρύπτουν ότι «το ίδιο το πλαίσιο που βάζει η ΕΕ, όπως και οι νέοι μηχανισμοί εποπτείας, με τους οποίους έχετε όλοι σας συμφωνήσει, είναι καραμπινάτα μνημόνια και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης». «Το νέο πακέτο για το οποίο κομπάζετε, γιατί είναι όπως λέτε το μεγαλύτερο που έχει ποτέ δοθεί, δεν είναι ούτε δωρεά, ούτε δανεικά κι αγύριστα. Είναι νέα θηλιά στο λαιμό του λαού» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στην στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες με ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι αυτοί οι «περιβόητοι σύμμαχοι» «νίπτουν τας χείρας τους» μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας «η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα» στο χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική, αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης».

«Είστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό! Δεν μπορεί να σας έχει κανείς καμία εμπιστοσύνη» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην τρίχρονη κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με το σκάνδαλο Novartis και στις δύο εκδοχές της με την σύσταση δύο προανακριτικών επιτροπών απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι παρά την φαινομενική αντίθεση των δύο εκδοχών, καθώς «η πρώτη - υποτίθεται - ερευνούσε τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ενώ η δεύτερη την υποτιθέμενη σκευωρία σε βάρος αυτών των προσώπων», στην πραγματικότητα είχαν και οι δύο ορισμένα κρίσιμα κοινά χαρακτηριστικά με πρώτο ότι η δικομματική μικροκομματική αντιπαράθεση απομάκρυνε από την πραγματική διερεύνηση των ουσιαστικών πτυχών του σκανδάλου, «ενός σκανδάλου που δεν είναι τίποτε άλλο από την εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου, την οποία με συνέπεια υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις».

Είπε ότι από την συμφωνία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ΗΠΑ-Novartis - «τρανή παραδοχή για την ύπαρξη του σκανδάλου», ενώ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για σκευωρία - προσπάθησαν «να εμφανιστούν δικαιωμένοι τόσο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας όλοι τους με τις λέξεις και ερμηνεύοντας, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τη συμφωνία».

«Στην ουσία προσπάθησαν να συγκαλύψουν την μπόχα που αναδύουν τα διάφορα πάρε - δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες που είχαν όλες οι κυβερνήσεις. Αλλά, κυρίως, προσπάθησαν να κρύψουν την κυνική και ωμή πραγματικότητα, ότι μέσα από τέτοιες συμφωνίες, νομιμοποιείται η ασυδοσία και κερδοσκοπία των μεγάλων εταιριών, εν προκειμένω, σε βάρος του πιο σημαντικού και πολύτιμου αγαθού που είναι η υγεία του λαού» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι επίσης κοινό στοιχείο των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ είναι η προσήλωσή τους στον «απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών» που διατήρησαν και στις δύο φάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ το ΚΚΕ επέμενε στην πλήρη κατάργησή του.

Είπε ότι «παρεμποδίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης με την επιλεκτική αποστολή στην επιτροπή κρίσιμων εγγράφων για την υπόθεση Novartis, που παρακρατούνταν από την Εισαγγελία με το πρόσχημα του απορρήτου», σημείωσε ότι η επιτροπή είχε άγνοια και σειράς πληροφοριών και παρεμβάσεων «που απ' ό,τι φάνηκε ανταλλάσσονταν μεταξύ αμερικάνικων και ελληνικών αρχών, με κάθε απίθανο τρόπο και με την άμεση εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα».

Πρόσθεσε ότι στην συντήρηση του αποπροσανατολιστικού παιχνιδιού «συνέβαλε και το νέο επεισόδιο με τη δημοσιοποίηση των γνωστών ηχογραφημένων συνομιλιών» τονίζοντας ότι «εμείς ως ΚΚΕ ποτέ δε θα νομιμοποιήσουμε τη χρήση τέτοιων αποδεικτικών μέσων, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος θεσμοθέτησε τη χρήση τους για ένα διάστημα και τώρα παριστάνει και το θύμα». «Βεβαίως, αν υπάρχει κάτι που δεν αμφισβητείται από κανένα σας, ούτε από τον κ. Παππά, και το οποίο βέβαια, δεν τολμά να θίξει η ΝΔ, είναι τα διάφορα παζάρια κυβερνήσεων με μεγαλοεπιχειρηματίες» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ κράτησε στάση αρχών και στο θέμα των «λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων» στο οποίο υπήρξε «άλλη μια συμπαιγνία» μεταξύ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε στο τρίτο κοινό χαρακτηριστικό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, την συμφωνία τους για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ έτσι «ουσιαστικά δίνεται και η τυπική νομιμοποίηση για να γίνονται παρεμβάσεις». Υπενθύμισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ να εκλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα και όχι να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. «Δε δικαιούστε λοιπόν, να παριστάνετε τους ανήξερους για μια κατάσταση που οι ίδιοι συντηρείτε.

Το ίδιο ισχύει και για τα όσα - κατά τη γνώμη μας πολύ σοβαρά - έχουν βγει στη φόρα και αφορούν την τραγωδία στο Μάτι αλλά και τις μεγάλες πυρκαγιές στα Κύθηρα και στη Μάνη. Δεν δικαιούστε να παριστάνετε τους ανήξερους για τα όσα φαίνεται ότι συμβαίνουν στο Πυροσβεστικό Σώμα» τόνισε, σημειώνοντας «το πιο σημαντικό είναι, όχι μόνο να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ώρες, αλλά και το να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά περιστατικά. Μόνο που κανείς από εσάς δεν κινείται σ΄ αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην στάση που κράτησε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Προανακριτικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «σας είναι λοιπόν ήδη γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου, είτε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, γι' αυτό και δε θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας». «Θα συνεχίσουμε, όμως, να ενημερώνουμε το λαό για τα πραγματικά γεγονότα. Κυρίως, θα συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στην εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, σε τελική ανάλυση τη βαθιά σήψη αυτού του συστήματος και αυτού του κράτους» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ