ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για Τουρκία: Παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Πέτσας για Τουρκία: Παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ετοιμότητα
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Για την προσήλωση της κυβέρνησης στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τις προκλητικές NAVTEX της Τουρκίας, μίλησε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιο Πέτσα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους ξένους ηγέτες σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

«Σήμερα, δύο ημέρες μετά την έκδοση των παράνομων NAVTEX, η κατάσταση παραμένει σταθερή, την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η τουρκική NAVTEX αποτελεί «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο Διεθνές Δίκαιο».

«Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», υπογράμμισε ακόμα.

Αντικατάσταση Μάρκου από το ΚΕΣΥ

«Με τροπολογία Κικίλια θα προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και «στην απαράδεκτη χθεσινή συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκου, που αρνήθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος του Συμβουλίου», και σημείωσε ότι «αυτός θα αντικατασταθεί».

Για την επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι, έκανε λόγο για μια «άθλια επικοινωνιακή παράσταση», αναφερόμενος στα όσα έπραξε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσα διαδραματίστηκαν - σε επίπεδο συντονισμού - την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στην περιοχή.

Ο ίδιος στηλίτευσε τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» και «τις προσπάθειες που γίνονται», όπως, είπε, «για να μη βγει στο φως όλη η αλήθεια για τις ευθύνες».

«Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οργάνωναν - τρεις μέρες αργότερα - έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας συνόψιζε την κυβερνητική γραμμή στη φράση "ψάχνουμε, αλλά δεν βρίσκουμε λάθη". Λίγους μήνες αργότερα ο νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής - σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή - απειλούσε τον εμπειρογνώμονα του Σώματος προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες. Ισχυριζόταν - σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία - ότι είχε άνωθεν εντολές και οδηγίες από την τότε πολιτική ηγεσία. Και έφτανε στο σημείο να περιγράψει ανατριχιαστικές πρακτικές για σκόπιμη εγκατάλειψη καιόμενων περιοχών σε παιχνίδια εξουσίας, που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε Υπουργός αρνείται κάθε ανάμειξη και στρέφεται εναντίον εκείνων που δημοσίευσαν τα σχετικά δικαστικά έγγραφα. Η υπόθεση, ωστόσο, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και η έρευνά της θα αποκαλύψει κάθε πτυχή της υπόθεσης. Το οφείλουμε στους νεκρούς μας», είπε ο κ. Πέτσας.

Και πρόσθεσε: «Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μνημόσυνο, ούτε μέρα κριτικής για τους ανεύθυνους - υπεύθυνους. Είναι μέρα που μας θυμίζει τι κάναμε εμείς, εδώ και ένα χρόνο, αλλά και τι μένει να γίνει, ώστε το Μάτι, από κόλαση, να ξαναγίνει παράδεισος».

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το Μάτι

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, έσκυψε με υπευθυνότητα και ευαισθησία, στο πρόβλημα που άφησε πίσω της η εθνική τραγωδία. Καλύφθηκαν υγειονομικά οι εγκαυματίες, απαλλάχθηκαν οι πυρόπληκτοι από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια, απομακρύνθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης και τέθηκε το θεσμικό πλαίσιο για ένα νέο πρότυπο χωρικό σχέδιο. Λύθηκαν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια και ξεκίνησε η απομάκρυνση αμιάντου από ιδιοκτησίες, καθώς και η κατεδάφιση κατεστραμμένων κτιρίων. Σήμερα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι είναι έτοιμο. Θέτει τις βάσεις για την επούλωση των πληγών που άφησε η εθνική τραγωδία. Βάζει τέλος σε μία σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις. Προβλέπει διόδους στην παραλία, που θα αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικό χρώμα. Ορίζει προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές, όσο και από πλημμύρες. Και για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι, μετά από αίτημά τους, η διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρατείνεται μέχρι 17 Αυγούστου 2020».

Για τη συμφωνία της Ε.Ε. σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συμφωνία που επήλθε κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία» και σημείωσε πως η Ελλάδα θα λάβει ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί:

«1ονΙστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

2ον Εθνική επιτυχία, καθώς η Ελλάδα ήταν εξ αρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε ένα συνολικό πακέτο που φτάνει τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ.

3ον Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη. Βάζουμε ξανά την Ελλάδα στο χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Και επενδύουμε τα σημαντικά αυτά κεφάλαια για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021- 2027».

Για τις δηλώσεις Σαμαρά περί ενδεχόμενων ευθυνών Τσίπρα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση» τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για ενδεχόμενες ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Δεν θέλω να σχολιάσω το περιεχόμενο των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργό. Θεωρώ αδιανόητη οποιαδήποτε συναλλαγή για συννενόηση στα εθνικά θέματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ