ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Μεϊμαράκης: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θετικά θα ανταποκριθούν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου να προσέλθουν οι πιστοί στην Μητρόπολη Αθηνών για να ψάλλουν το «τη Υπερμάχω», όπως δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της της ευρωομάδας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Επίσης, εν όψει «της προσβλητικής για τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό, αυριανής λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί», η ευρωομάδα της ΝΔ επανέρχεται, μετά την επιστολή τους, στο μείζον αυτό θέμα και «θέτουν προ των ευθυνών τους, τόσο τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ όσο και τη γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι, προκειμένου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να διατηρήσουν τη φυσιογνωμία της Αγιάς Σοφίας ως παγκόσμιου μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να προστατέψουν τις διεθνείς συμφωνίες και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Σε δήλωσή του, ο κ. Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζει την 24η Ιουλίου «ημέρα θλίψης για τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό» και τονίζει ότι «η Αγιά Σοφιά είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο που οφείλει η παγκόσμια κοινότητα να προστατεύσει».

Στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι, από την πρώτη στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης, έθεσε το θέμα με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώπιον του κ. Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι «η χαλαρή στάση της ΕΕ δίνει χώρο στον Ερντογάν να προκαλεί, να εκβιάζει και να αυθαιρετεί, μετατρέποντας ακόμη και την Αγία Σοφία σε τζαμί το οποίο αποτελεί χτύπημα στον πολιτισμό μας, στο Χριστιανισμό, στην καρδιά μας».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τους ευρωβουλευτές της ΝΔ θα εκπροσωπήσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Μητρόπολη Αθηνών θα πραγματοποιηθεί Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Ιουλίου του 2020 ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα «πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό», o αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα παραστεί, στις 20:00, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», είχε τονίσει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, πριν από λίγες ημέρες, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24η Ιουλίου.

Και συνέχισε: «Και με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων. Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους. Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το "τη Υπερμάχω" υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ