ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Μεσόγειος: Πνέουν τα μένεα στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Μακρόν

Αν. Μεσόγειος: Πνέουν τα μένεα στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Μακρόν
O εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ AP Photo/Burhan Ozbilici

Οργή προκάλεσαν στην Αγκυρα οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου,Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μακρόν ανέφερε πως θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων παραγόντων, ιδίως της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου, ο κ. Μακρόν είπε επίσης πως ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, «απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία».

Στις δηλώσεις αυτές του Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε, σε πρώτο χρόνο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιεί (σ.σ. ο Εμανουέλ Μακρόν) προδίδει πανικό. Ο Μακρόν μεταφέρει κάθε θέμα με το οποίο καταπιάνεται σε ένα πλαίσιο εκτός νομιμότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του AKP και προσέθεσε: «Ο Μακρόν βρίσκεται και πάλι στην λάθος πλευρά για να στηρίξει τις άδικες και παράνομες ενέργειες των Ελληνοκυπρίων».

Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε πώς «η Γαλλία επαναλαμβάνει στην Ανατολική Μεσόγειο το λάθος της στη Λιβύη» και επανερχόμενος στο επεισόδιο ανοικτά των ακτών της Λιβύης, που παρ’ ολίγον να εξελιχθεί σε θερμό, ανέφερε πως ο «ισχυρισμός» του Γάλλου προέδρου ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε γαλλικό καταρρίφθηκε.

«Ο πρόεδρος μας (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) εξήγησε επανειλημμένα στον Μακρόν το “ορθόν της υπόθεσης” στη Συρία, τη Λιβύη, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κάθε φορά αποδείχτηκε ότι όσα έλεγε ο πρόεδρός μας ήταν σωστά και όσα έλεγε ο Μακρόν λάθος.

Ο Μακρόν που ζητάει κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των εγκληματιών που ευθύνονται για τους μαζικούς τάφους στη Λιβύη. Αντί να ασχολείται ο Μακρόν με την Τουρκία οφείλει να διορθώσει την πορεία της Γαλλίας».

Μακρόν: Μήνυμα αλληλεγγύης στα ελληνικά

Λίγο αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανήρτησε στο Facebook μήνυμα στα ελληνικά για την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας δείχνοντας την στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος.

Και συνέχισε λέγοντας:

«Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της».

«Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ», σημείωσε.

Ακόμη, αναφερόμενος στο ζήτημα της Λιβύης, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε:

«Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ