ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Nέα επιθεώρηση Ερντογάν – Η ταμπέλα πλέον γράφει «μεγάλο τζαμί»

Αγία Σοφία: Nέα επιθεώρηση Ερντογάν – Η ταμπέλα πλέον γράφει «μεγάλο τζαμί»
Φωτογραφία αρχείου Turkish Presidency via AP, Pool

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες στην Κωνσταντινούπολη για το επίσημο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Η μουσουλμανική προσευχή έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Παρασκευής, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της Τουρκίας.

Πετρόλ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί στο δάπεδο του ναού για τη μουσουλμανική προσευχή. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρχίσει να καλύπτονται οι τοιχογραφίες, ενώ ξηλώθηκε και η ταμπέλα μου αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου. Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες από πανί κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μια ημέρα πριν την «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο, μετά από 86 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τον Φουάτ Οκτάι και αξιωματούχους, και μετέβη αμέσως στην Αγία Σοφία προκειμένου να επιθεωρήσει τις προετοιμασίες.

Σύμφωνα με αναρτήσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έχει τοποθετηθεί η τουρκική σημαία στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, ενώ πλέον η ταμπέλα γράφει «μεγάλο τζαμί».

Η Αγία Σοφία στη συζήτηση Μητσοτάκη - Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το θέμα της Αγίας Σοφίας τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίστηκε η «εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησής της ως πανανθρώπινης κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ