ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Μήνυμα στα ελληνικά έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την Μεσόγειο, εκφράζοντας την στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος.

Και συνέχισε λέγοντας:

«Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της».

«Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ», σημείωσε.

Ακόμη, αναφερόμενος στο ζήτημα της Λιβύης, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε:

«Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο κ. Μακρόν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με αποτελέσματα, και διεξήχθη σε ένα άριστο, φιλικό κλίμα, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, διευκρινίζοντας ότι, κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων:

1. Υπήρξε κοινή ανάγνωση και αξιολόγηση των δεδομένων και εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει ένα πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή, και η Γαλλία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει έτσι ώστε να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

4. Υπήρξε ξεκάθαρη πολιτική θέληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων πέραν της άμυνας και της ασφάλειας και σε άλλους τομείς όπως τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Οικονομίας.

5. Τονίστηκε ότι η Γαλλία, ως η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό.

6. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ και τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το οποίο συζητήθηκε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον σημαντικό ρόλο του Προέδρου Μακρόν για την επίτευξη συμφωνίας.

7. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και διαπιστώθηκε η κοινή πολιτική προσέγγιση και αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ