ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Έτσι κάλυψαν τα πολύτιμα ψηφιδωτά

Αγία Σοφία: Έτσι κάλυψαν τα πολύτιμα ψηφιδωτά
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emrah Gurel

Ριζικές αλλαγές έχουν κάνει οι Τούρκοι στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχοντας καλύψει και τα ψηφιδωτά και τις εικονογραφίες για να ανοίξει ως τζαμί, αύριο, Παρασκευή. 

Σε φωτογραφίες που ανέρτησε στο Twitter Τούρκος δημοσιογράφος φαίνεται πως τοποθέτησαν οι τουρκικές Αρχές τριγωνικά υφάσματα στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η γνωστή εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας.

Έτσι ήταν ο θόλος στην κόγχη του μνημείου πριν την παρέμβαση:

Παράλληλα, φαίνεται πως έχουν καλύψει την βορειοανατολική πλευρά του ναού με ένα μπορντό παραβάν, το οποίο έχει επάνω του στίχους από το Κοράνι:

Η γενική άποψη του ναού, όπου φαίνεται η βορειοανατολική πλευρά (αριστερά) που καλύφθηκε με το μπορντό παραβάν.

Παράλληλα, πράσινα χαλιά σε πετρόλ απόχρωση έχουν ήδη τοποθετηθεί στο δάπεδο του ναού για τη μουσουλμανική προσευχή. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρχίσει να καλύπτονται οι τοιχογραφίες, ενώ ξηλώθηκε και η ταμπέλα μου αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου.

Ακόμη, έχει τοποθετηθεί ιστός με την τουρκική σημαία στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, ενώ πλέον η ταμπέλα γράφει «μεγάλο τζαμί».

Η μουσουλμανική προσευχή έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Παρασκευής, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μια ημέρα πριν την «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο, μετά από 86 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, την σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν και αξιωματούχους, και μετέβη αμέσως στην Αγία Σοφία προκειμένου να επιθεωρήσει τις προετοιμασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ