ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Ενημέρωση Ευρωπαίων και περιφερειακών αξιωματούχων από τον Δένδια

Τουρκική προκλητικότητα: Ενημέρωση Ευρωπαίων και περιφερειακών αξιωματούχων από τον Δένδια
INTIME NEWS

Συνεχίζεται και την Παρασκευή ο διπλωματικός μαραθώνιος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με περιφερειακούς, αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο συζήτησαν τη διμερή συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ και ζητήματα της περιοχής, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο twitter.

Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, ενώ συζήτησαν τα τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα. Ο κ. Δένδιας είχε ξανά τηλεφωνική επαφή με τον κ. Σούκρι πριν δύο ημέρες.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, είχε τηλεφωνικές επαφές με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ίνε Μαρί Έρικσεν.

Επικοινωνία Μπορέλ - Τσαβούσογλου: Ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων

Την ίδια στιγμή, την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε tweet.

Ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «συμφωνήσαμε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και να συναντηθούμε πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich», προσθέτοντας ότι συμφώνησαν επίσης για συνεργασία «στην εκεχειρία της Λιβύης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ