ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, ενωμένες, πενθούν για τη μετατροπή σε τζαμί

Αγία Σοφία: Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, ενωμένες, πενθούν για τη μετατροπή σε τζαμί
AP Photo/Yasin Akgul

«Ημέρα Πένθους» ανακήρυξαν τη σημερινή οι καθολικές εκκλησίες της Αμερικής και της Αυστραλίας με αφορμή την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, σήμερα, σε τζαμί μετά από 86 χρόνια ως μουσείο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ (USCCB) ανακοίνωσε την Τρίτη την ανάδειξη της 24ης Ιουλίου ως «Ημέρα Πένθους» για την Αγία Σοφία.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter κατά την οποία η καθολική εκκλησία γνωστοποίησε ότι ενώνεται με την ορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής «στην προσφορά των προσευχών μας για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως χώρου προσευχής και περισυλλογής για όλους τους ανθρώπους».

Η 24η Ιουλίου είναι ημέρα πένθους και για τους Ορθόδοξους της Αμερικής με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να ανακοινώνει την ανάδειξη της στη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Στο πλαίσιο της ημέρας πένθους, θα υπάρξει σήμερα (Παρασκευή) προσευχή σε όλους τους ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Συμμετέχουν επίσης καθολικές εκκλησίες τουλάχιστον στις Αρχιεπισκοπές Νέας Υόρκης και Βοστώνης. Ο Αρχιεπίσκοπος θα ηγηθεί της προσευχής στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας, στις 5 μμ.

Σημειώνεται πως η Αγία Σοφία δεν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ως ορθόδοξος ναός ή μουσουλμανικό τέμενος, αλλά και ως καθολική εκκλησία, το διάστημα μεταξύ 1204 και 1261.

Κοινή δήλωση

Αλλά και στην Αυστραλία ορδόξοξη και καθολική εκκλησία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταδικάσουν την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας και ο Αρχιεπίσκοπος Μαρκ Κόλεριτζ, που προεδρεύει της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Αυστραλίας, εξέδωσαν κοινή επιστολή για το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας

«…ενώνουμε τις φωνές μας με πολλούς ανά την υφήλιο που έχουν εκφράσει τη βαθιά λύπη τους για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αρχικά χώρο χριστιανικής λατρείας και στα πιο πρόσφατα χρόνια ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο περιεκτικότητας. Ο φόβος μας είναι ότι αυτή [η απόφαση] θα μπορούσε να επιδεινώσει την ένταση ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους σε μια περίοδο όπου χρειάζεται να αναζητήσουμε ένα μονοπάτι διαλόγου και κοινού εδάφους. Το μονοπάτι της εθνικιστικής ιδεολογίας και των πολιτικών αποφάσεων που προκαλεί μπορεί να οδηγήσει μόνο στη διαίρεση, η οποία δεν είναι ποτέ φρούτο της αγίας σοφίας που όλες οι θρησκείες αναζητούν».

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πρόσφατα πως «ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συναισθήματά του αναφορικά με την 24η Ιουλίου.

«Ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό» καλώντας όλους τους πιστούς να παραστούν την Παρασκευή, στην Ιερή Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και να «ψάλλουμε μαζί το “τη Υπερμάχω” υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ