ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Έκπληκτη η διεθνής κοινότητα για τα παραληρήματα της Τουρκίας

ΥΠΕΞ: Έκπληκτη η διεθνής κοινότητα για τα παραληρήματα της Τουρκίας
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αμέσως ήρθε η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας του εκπροσώπου τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την Αγία Σοφία.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».

Η προκλητική δήλωση Άκσοϊ:

Μια ημέρα μετά την προπαγανδιστική φίέστα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Σοφία που προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και σημειώνει ότι «θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, «η Ελλάδα, με πρόσχημα την προσευχή στην Αγία Σοφία, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά την εχθρότητά της προς το Ισλάμ και την Τουρκία. Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη της Βουλής, που με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους, οδήγησαν στο κάψιμο της ένδοξης σημαίας μας στη Θεσσαλονίκη», λέει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος σε περιστατικό που έγινε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.

«Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν το προσκύνημα στην Αγία Σοφία, ας ξυπνήσουν από τις ψευδαισθήσεις τους. Αυτοί οι ρατσιστικοί αρχηγοί, δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από την Ιστορία. Οσοι δεν σέβονται τη λαμπρή σημαία μας πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν μπόρεσε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, και πρέπει να απαλλαγεί από την τεμπελιά της», συνεχίζει η εμπρηστική ανακοίνωση.

Η νέα προκλητική ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την παρουσία Ερντογάν στην πρώτη μουσουλμανική τελετή στην Αγία Σοφία έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια που συνεχίζει να προσκαλεί αντιδράσεις.

Καταδικάζει το κάψιμο της σημαίας

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου, με αφορμή το κάψιμο τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι παγίως το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει ανάλογες ενέργειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ