ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι άρχισαν σεισμικές έρευνες

Oruc Reis: Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι άρχισαν σεισμικές έρευνες
Twitter

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μέσω Twitter πως το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο tweet, «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Την ίδια ώρα, ωστόσο το δορυφορικό σύστημα Marine Traffic για τον εντοπισμό στίγματος των πλοίων εμφανίζει το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας για τέταρτη ημέρα.

Νωρίτερα, πληροφορίες του CNN Greece, ανέφεραν πως κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία μετακινήθηκαν πίσω στις βάσεις τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησε η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πολεμικών προς τους ναυστάθμους.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ».

Όσον αφορά τον ελληνικό στόλο, παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων καθώς είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ