ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ «κατέβασε» το tweet που ανακοίνωνε τον απόπλου του Oruc Reis

Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ «κατέβασε» το tweet που ανακοίνωνε τον απόπλου του Oruc Reis
ΑΡ

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έσβησε το tweet που ανέφερε πως το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες, περίπου στις 23:45 το βράδυ του Σαββάτου. 

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφερόταν ότι το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρεσβεία, «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό γιατί, το tweet αυτό πλέον έχει σβηστεί από τον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας.

Στη συνέχεια, ανέβασαν στον λογαριασμό το εξής tweet, το οποίο αντιστοιχεί στην έκδοση της Navtex στις 21 Ιουλίου και όχι στην έναρξη σεισμικών ερευνών.

Το νέο μήνυμα:

Σημειώνεται πως η Navtex ισχύει έως τις 2 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο το δορυφορικό σύστημα Marine Traffic για τον εντοπισμό στίγματος των πλοίων εμφανίζει το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας για τέταρτη ημέρα.

Νωρίτερα, πληροφορίες του CNN Greece, ανέφεραν πως κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία μετακινήθηκαν πίσω στις βάσεις τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησε η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πολεμικών προς τους ναυστάθμους.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ».

Όσον αφορά τον ελληνικό στόλο, παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων καθώς είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ