ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Σακελλαροπούλου, Δένδια

Στην Αθήνα η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Σακελλαροπούλου, Δένδια
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επαφές με την πολιτική και πολιτεική ηγεσία της χώρας μας είχε σήμερα η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα, σε μια επίσκεψη που συμπίπτει με τα 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας. 

H Αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι διασυνοριακές διελεύσεις και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη της κ. Ζαχάριεβα επαναβεβαιώνει τους πολύ ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απαντώντας σε σχόλιο της Βουλγάρας ΥΠΕΞ ότι Βουλγαρία και Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το δύσκολο παρελθόν και να υπάρξει συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την Ιστορία και να την αντιλαμβανόμαστε ως γέφυρα προς το μέλλον.

Λίγο νωρίτερα η αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και αναφέρθηκε στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας και σταδιακού ανοίγματος στον τουρισμό από τις δύο χώρες. Επεσήμανε ακόμα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας που επιβάλλεται να υπάρχουν στην περιοχή μας διαταράσσονται από αλλεπάλληλες προκλητικές τουρκικές ενέργειες, όπως η έκδοση NAVTEX σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κλπ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αναμένουμε έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τους εταίρους μας στην ΕΕ και, φυσικά, από τη φίλη Βουλγαρία. Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούν υπόδειγμα καλής γειτονίας και φιλικών σχέσεων στη σημερινή Ευρώπη. Σημείωσε ακόμα πόσο σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι η Ελλάδα για τη Βουλγαρία και, ως εκ τούτου, ότι ελπίζει να αμβλυνθούν σύντομα οι υγειονομικοί περιορισμοί, ενώ συμφώνησε με την κυρία Σακελλαροπούλου ότι μονομερείς πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην ηρεμία της περιοχής. Επανέλαβε τέλος την πρόσκληση του Προέδρου της χώρας της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη Βουλγαρία.

Τέλος, η κυρία Ζαχάριεβα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τις συζητήσεις να εστιάζονται σε ζητήματα διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ