ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική Μητσοτάκη και Δένδια για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Η πολιτική Μητσοτάκη και Δένδια για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα δείγματα υπαναχώρησης της Άγκυρας σε σχέση με τις απειλές που είχε εκτοξεύσει τις προηγούμενες ημέρες εναντίον της Ελλάδας, οφείλεται στο γεγονός ότι πρυτάνευσε η διπλωματία, κάτι που επεδίωκαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε απόλυτη συνεννόηση των δύο ανδρών αναπτύχθηκε από την πλευρά της Ελλάδας μια διπλωματική πολυδιάστατη πολιτική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί τηλεφωνικά και δια ζώσης με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, αποκαλύπτοντας την παραβατική συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο η Γερμανία, όσο η Γαλλία, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης.

Ο Νίκος Δένδιας είχε επαφές και με υπουργούς Εξωτερικών και των δύο χωρών, στους οποίους εξήγησε ότι δεν συμφέρει κανέναν να αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μία στρατιωτική κρίση και πως ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να εκτονωθεί η ένταση που έχει προκληθεί με υπαιτιότητα της Άγκυρας είναι να υπάρξει διάλογος.

Η Γερμανία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να υπάρξει μια σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το πρόβλημα δεν είναι διμερές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την πλευρά της η Γαλλία δεν κρύβει τον ηγεμονικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει σε ολόκληρη την περιοχή.

Το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προς την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας ενημερώνει όλους τους Ευρωπαίους ομόλογους του με τους οποίους συνομιλεί τους για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκθέτει τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παντού στην περιφέρειά της, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στη Λιβύη.

Παρά τα σαφή μηνύματα της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, «η Τουρκία επιμένει σε παράνομες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών στους συνομιλητές του.

Η πρόσκαιρη εκτόνωση της κρίσης δεν σημαίνει πως έχει επέλθει η επιστροφή στην κανονικότητα. Η επαγρύπνηση και η επιφυλακή για την Ελλάδα -με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πάντα σε ετοιμότητα- δεδομένου ότι η τουρκική ρητορική παραμένει εμπρηστική, είναι ακόμη επιτακτική ανάγκη, όπως επισημαίνουν ειδικοί που παρατηρούν τις κινήσεις της Άγκυρας.

«Η αποκλιμάκωση είναι κάτι που όλοι ευχόμαστε. Προέκυψε λόγω της αποφασιστικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων που κινήθηκαν άμεσα. Από εδώ και πέρα ελπίζω ότι δεν θα έχουμε νέες κλιμακώσεις αλλά το Ναυτικό παραμένει σε εγρήγορση όπως πάντα» εξηγεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τέλος, υπενθυμίζει ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με την γειτονική χώρα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ