ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Σε υψηλούς τόνους συζητείται και ψηφίζεται την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, που δέχθηκε σφοδρή κριτική περί εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων -«μεσίτρια των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων» την αποκάλεσε ο Νίκος Φίλης - επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση παλαιότερα αντιμετωπίζει με ιδεοληπτική εμμονή κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη τομή στην ιδιωτική εκπαίδευση», είπε η κυρία Κεραμέως και παρουσίασε τις «δέκα αλήθειες», όπως είπε.

Υποστήριξε ότι στόχος είναι η μείωση του κρατικού παρεμβατισμού και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και η ενίσχυση της ουσιαστικής αυτονομίας της σχολικής μονάδας.

«Επιδιώκουμε τη συνολικότερη αναβάθμιση του ιδιωτικού σχολείου και της παρεχόμενης εκπαίδευσης εν γένει», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με τη νομοθετική της πρωτοβουλία περνάει από την ακαμψία στην ευελιξία, από τον συγκεντρωτισμό στην αποκέντρωση και από την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη.

Η αντίδραση του Νίκου Φίλη

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η υπουργός Παιδείας επανέλαβε την καταγγελία ότι ο κ. Φίλης ως υπουργός Παιδείας είχε πει στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ότι «επειδή δεν μπορούμε να σας κλείσουμε, θα σας καταστήσουμε αχρειάστους» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί από τη μια καταγγέλει και από την άλλη τα στελέχη του στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Πυρά εξαπέλυσε και κατά του ΚΙΝΑΛ ότι πλησιάζει την ιδεοληψία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων την κατηγόρησε ο Νίκος Φίλης.

«Είναι γραμμένα στη Διαύγεια τα ποσά που έχουν δώσει ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ και τώρα - να η αντιπαροχή», είπε και μίλησε για ακραίο νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης και στο χώρο της εκπαίδευσης.

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα τους ιδιώτες εκπαιδευτικούς

Για νομοθέτημα που πλήττει βάναυσα τον παιδαγωγικό ρόλο αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων ιδιωτών εκπαιδευτικών, έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αντί να δώσετε λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα της εκπαίδευσης συνολικά, φέρνετε στην Βουλή ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου, που προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», είπε και αναφέρθηκε στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

«Οφείλατε, αυτή την περίοδο, να παίρνατε όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Διερωτήθηκε δε μήπως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει το σχολείο και πάλι προαιρετικό, όπως τους μήνες μετά την καραντίνα, φορτώνοντας όλα τα βάρη, στο όνομα της περιβόητης «ατομικής ευθύνης», στους ίδιους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Η θέση της Ελληνικής Λύσης

«Πιστεύουμε ότι η Υπουργός Παιδείας, η Κυβέρνηση, η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη και της δημόσιας και της ιδιωτικής παιδείας και όχι να μετατρέπουν το όνειρο για πτυχία σε εφιάλτη της ανεργίας», είπε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Σφοδρά πυρά Βαρουφάκη κατά Κεραμέως

Για τη χειρότερη ηγεσία που έχει περάσει ποτέ από το υπουργείο Παιδείας, μίλησε αναφερόμενος στη Νίκη Κεραμέως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ζητώντας την απόσυρση από το νομοσχέδιο της διάταξης για την απελευθέρωση των απολύσεων.

«Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να είναι φοβισμένος στον εντολοδόχο επιχειρηματία, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό για την εκπαίδευση από τον δάσκαλο που φοβάται τον εντολοδόχο ιδιοκτήτη του σχολείου», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενισχύει την παρασιτική παραπαιδεία και πλήττει την μορφωτική διαδικασία καταργώντας τον αυτόνομο, ελεύθερο δάσκαλο μέσω των απολύσεων.

«Μα, αν δεν κάνει ένας εκπαιδευτικός τη δουλειά του, θα τον έχουμε στο σχολείο;», σχολίασε η Νίκη Κεραμέως και ανέφερε ότι το μήνυμα της οιονεί μονιμότητας δεν δίνει κίνητρο στον εκπαιδευτικό να ασκεί καλύτερα το λειτούργημα του.

«Υπάρχουν τόνοι νομολογίας σε περίπτωση καταγγελίας», είπε, ενώ σε ότι αφορά στις αντιδράσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, επεσήμανε ότι αποτελεί πάγια θέση της ΝΔ η αξιολόγηση παντού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ