ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Μητσοτάκης

Προσφυγικό: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παρέμβαση στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίο να συγκληθεί το συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ο αρχηγός της ΝΔ έχει τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα, γι αυτό «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει»

Ο κ. Μητσοτάκης, που συζήτησε το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Πολιτικών Αρχηγών, πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, προκειμένου η χώρα να έχει ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι επανέλαβε την συγκεκριμένη πρόταση και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η κατάσταση στην πατρίδα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα.

Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα.

Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει. Συζήτησα το θέμα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου. Το ίδιο επανέλαβα σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Συναντήθηκα σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες. Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, καθήκον της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια.

Να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα.

Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος.

Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού δεν αρκεί από μόνη της. Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας».

Διαβάστε ακόμη

Τηλεφωνική επαφή Τσίπρα με Μέρκελ για το προσφυγικό

Προσφυγικό: Ομάδα διαχείρισης κρίσης από τη ΝΔ

Το προσφυγικό θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πιθανότητα για έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ