ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα
Επίσκεψη με νόημα του Αμερικανού πρέσβη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ. αρχείου) Associated Press / Emrah Gurel

Τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως, ο Πατριάρχης και ο Αμερικανός πρέσβης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Τουρκία, αλλά και ζητήματα που απασχολούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την εκεί ομογένεια.

Ο κ. Σάτερφιλντ, η σύζυγός του και η κόρη τους, αλλά και στενοί συνεργάτες του, ταξίδεψαν στο νησί της Χάλκης μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου τους υποδέχθηκε ο επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος που συστεγάζεται με τη Θεολογική Σχολή.

Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στην «σιωπηλή» από το 1971 Σχολή, στις αίθουσες διδασκαλίας και την πλούσια βιβλιοθήκη της, όπου ο Πατριάρχης θυμήθηκε στιγμές από τη δική του φοίτηση στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από την Σχολή της Χάλκης, κατά τα 127 χρόνια λειτουργίας της, αποφοίτησαν περίπου χίλιοι θεολόγοι, με καταγωγή από διάφορες χώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στελέχωσαν την Εκκλησία, ενώ πολλοί από αυτούς ανεδείχθησαν πατριάρχες, αρχιερείς και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Μετά την Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Αμερικανός πρέσβης αναχώρησε από τη Χάλκη για το διπλανό νησί της Πριγκήπου, όπου επισκέφθηκε το ερειπωμένο κτίριο του ομογενειακού Ορφανοτροφείου. Εκεί ο ο Άρχων Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου, Λάκης Βίγκας, ενημέρωσε τον κ. Σάτερφιλντ για την ιστορία του φιλανθρωπικού ιδρύματος, αλλά και για τα σχέδια και τις προοπτικές αναστηλώσεώς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ