ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για ελληνοτουρκικά: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με απειλές

Πέτσας για ελληνοτουρκικά: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με απειλές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα προς την Άγκυρα αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο έστειλε το Σάββατο ο Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον Κώστα Παπαχλιμίντζο στα Παραπολιτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας σηματοδοτούν ένα θετικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε η Άγκυρα.»

Προσέθεσε ότι: «Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το παράνομο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης και βέβαια η πρόκληση σε ολόκληρο τον χριστιανικό, τον δυτικό και πολιτισμένο κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Αυτό το θετικό βήμα, ελπίζουμε να μην μείνει μετέωρο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε ξανά το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε από τη γειτονική χώρα έμπρακτη συμμόρφωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως μάλιστα σε περιόδους έντασης. Έχουμε, επίσης, πει -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Ο διάλογος, ωστόσο, αυτός δεν μπορεί να γίνει κάτω από απειλές και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις μπορεί να επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, που διακόπηκαν με δική της υπαιτιότητα το 2016 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επομένως, είμαστε ακόμη στην αρχή για να προεξοφληθεί ότι ο δρόμος αυτός θα καταλήξει σε παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.»

Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ακόμα ότι: «Από την πρώτη στιγμή της τελευταίας τουρκικής πρόκλησης, η Ελλάδα κινήθηκε με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν άμεσα σε επιφυλακή, ενώ - με οδηγίες του Πρωθυπουργού- έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Καγκελάριο της Γερμανίας, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντιπαραθέσαμε στην τουρκική πρόκληση το Διεθνές Δίκαιο, που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τη δυνατότητα, την ετοιμότητα και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πετύχαμε απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με την οποία δόθηκε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων εναντίον της γείτονος, σε περίπτωση που επιχειρήσει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Συνεπώς, αυτό που φέρνει αποτέλεσμα είναι αφενός οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και, αφετέρου, η ικανότητα και αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.»

Για τον κορωνοϊό

Ο κ. Πέτσας σχολίασε ακόμα την έξαρση των κρουσμάτων των κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι: «Η Ελλάδα παραμένει όαση ασφάλειας στην επιδημιολογικά φορτισμένη γειτονιά μας και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και χτυπάει καμπάνα κινδύνου. Επεκτείναμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και εντείναμε τους ελέγχους στέλνοντας μήνυμα επαγρύπνησης. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί.

Ο μεγάλος εχθρός, ωστόσο, λέγεται εφησυχασμός και εντοπίζεται σε χώρους συνάθροισης, όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και οι συστάσεις των ειδικών. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι αλλιώς. Μην κάνουμε, λοιπόν, λάθος. Ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό και την χαλάρωσή μας. Μην του δώσουμε την ευκαιρία.»

Ο τουρισμός

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στον τουρισμό: «Καταρχάς, ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο. Κάτι που δεν ήταν δεδομένο κάποιους μήνες πριν. Επιπλέον, ενισχύσαμε πολύ τον εσωτερικό τουρισμό, πέρα από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου. Αυξήσαμε το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», στα 100 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό, στα 37 εκατ. ευρώ, ενώ θεσπίσαμε φορολογικές απαλλαγές για τα vouchers επιχειρήσεων σε εργαζόμενους. Και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού στη θέση του.»

Η οικονομία αντέχει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε:

«Η Ελληνική οικονομία αντέχει γιατί έχουμε κερδίσει αξιοπιστία κάνοντας το σωστό. Για το 2020 ισχύει, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ρήτρα γενικής διαφυγής. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει αριθμητικός στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα της φετινής χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, πέραν των μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ που ήδη εφαρμόζουμε, φροντίσαμε να διατηρήσουμε «πολεμοφόδια» στο Ταμείο του Κράτους για να στηρίξουμε τις δουλειές και το εισόδημα των Ελλήνων στην εξαιρετικά δύσκολη φετινή συγκυρία.

Η χώρα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους του Ταμείου για να καλύψει δαπάνες και εντός του 2020, ενώ η διάρκεια του Ταμείου εκτείνεται σε τρία χρόνια για τις δεσμεύσεις των ποσών και σε ακόμα τρία για τις εκταμιεύσεις. Οι δύο βασικοί τομείς -που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι η πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό κράτος. Στο εθνικό σχέδιο, το οποίο θα καταθέσουμε, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.»

Τα αναδρομικά

Αναφορικά με τα αναδρομικά, ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι: «Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην οριζόντια αυτή ρύθμιση περιλαμβάνονται, όχι μόνον όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτοί που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας. Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά. Αυξήθηκαν οι συντάξεις χηρείας στο 70%, από 50% που ίσχυε. Αυξήθηκαν οι προσωρινές συντάξεις στο 80%, από 50%. Αυξήθηκαν οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται στο 70%, από 30% που ίσχυε. Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικά για τους αγρότες μας, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο δώδεκα παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του ΟΓΑ. Η Κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της, στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων.»

Μείωση φόρων

Κατά τον κ. Πέτσα, «η μείωση φόρων και εισφορών είναι ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε χρήματα στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ όσον αφορά το βάρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε κάθε νοικοκυριό. Επομένως, μείωση προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα από κάποιο άλλο μέτρο. Επίσης, ενδιαφερόμαστε για τη χρηματοδότηση των υποδομών και του κοινωνικού Κράτους. Τέλος, υλοποιούμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση. Και όλα αυτά ενσωματώνονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο, για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.»

Παρακρατικές ενέργειες επί ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος ο κ. Πέτσας επιφυλάχτηκε τόσο για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, όσο και για τον ανασχηματισμό:

«Όλες οι αποκαλύψεις συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: Στη διάρκεια των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκαν παρακρατικές πρακτικές που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Και βέβαια υπήρξαν προσπάθειες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Όλα πλέον διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και, εφόσον διαπιστωθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων, προφανώς κάποια στιγμή θα φτάσουν στη Βουλή. Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ