ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στο Σχέδιο Πισσαρίδη τη βάση του νέου Μνημονίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στο Σχέδιο Πισσαρίδη τη βάση του νέου Μνημονίου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο Πισσαρίδη.

Είναι ενδεικτικό ότι το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση το γραφείου Τύπου ενώ έκαναν σχετικές δηλώσεις τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Έφη Αχτσιόγλου.

Από την αρχή της κρίσης, η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

  1. Η ΝΔ χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε βάρος των εργαζομένων και της μεσαία τάξης.
  2. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας το οποίο θα περιέχει όλα τα μέτρα που πρότεινε το ΔΝΤ και δεν εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ένα νέο Μνημόνιο είναι δηλαδή προ των πυλών.

Κατά το στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Πισσαρίδη λειτουργεί ως «λαγός», όπως έχει συμβεί με όλες τις αντίστοιχες «επιτροπές σοφών» τα προηγούμενα χρόνια. Η επιτροπή προτείνει την πιο ακραία εκδοχή της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια, σφυγμομετρούνται οι αντιδράσεις, απαλείφονται τα σημεία που έχουν την μικρότερη συναίνεση και στο τέλος έρχεται το νέο νομοθέτημα του οποίου η βάση είναι η αρχική πρόταση. Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το Σχέδιο Πισσαρίδη τη βάση του νέου Μνημονίου.

«Θα είναι σαν να έχουμε Μνημόνιο»

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Τελικά το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Μια συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους. Μάλιστα το σχέδιο παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους!»

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι:

«Το σχέδιο περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Το σχέδιο δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο «ζόμπι».

Με απλά λόγια, αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά θα είναι σαν να έχουμε.»

«Πιο ΔΝΤ δεν γίνεται»

Σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «Σχέδιο Πισσαρίδη : Πιο Δ.Ν.Τ. δεν γίνεται», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

«Τι αλλαγές λοιπόν προτείνει η επιτροπή;

Από τη μία, μικρότερη προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές, (Περισσότερους φόρους για τους πολλούς -τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λιγότερους φόρους για τους λίγους με τα υψηλά και πολύ υψηλά), και άρση της "προτιμησιακής μεταχείρισης των αυτοαπασχολούμενων" (sic).

Από την άλλη φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους όπως σε εταιρίες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο, αλλά και σε όσους επενδύουν στο χρηματιστήριο. Τέλος, μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο που σημαίνει ότι οι ακριβές περιοχές θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ότι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Απλά, ταξικά, και κατανοητά λοιπόν: Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.»

Ρεβάνς από τους εργαζόμενους

Σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρει:

«Αν και δεν έχει λείψει απ’ αυτή την κυβέρνηση το αντεργατικό στίγμα, η έκθεση Πισσαρίδη είναι ομολογουμένως ανατριχιαστική. Ένα πράγμα είναι καθαρό στην έκθεση: ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα. Στη βάση αυτού σχεδιάζει ακόμη ευκολότερες απολύσεις, μείωση των αποδοχών για τις υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ