ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η γερμανική ψήφος μπορεί να αλλάξει την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό

Η γερμανική ψήφος μπορεί να αλλάξει την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό
REUTERS

Ακόμη και με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Μέρκελ να δυσανασχετούν για τις επιλογές της στο προσφυγικό, η γερμανίδα καγκελάριος είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της επιχειρώντας να θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την προσφυγική κρίση ενώ οι σύμμαχοι της διαφοροποιούνται ο ένας μετά τον άλλο επιδιώκοντας να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών το 2017. Πολλοί εξ αυτών επιδιώκουν να κλείσουν τα σύνορα της χώρας.

Τα μικρά ποσοστά του CDU στις τοπικές εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την αλλαγή πολιτικής της Μέρκελ, δίνοντάς της την ευκαιρία να ανανεώσει τη θητεία της στις ομοσπονδιακές εκλογές για τέταρτη φορά.

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις των τελευταίων εβδομάδων, η Μέρκελ έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες των κλειστών συνόρων στην Ευρώπη. Ωστόσο οι συντηρητικοί του κόμματος της παρακολουθούν ανήσυχοι την ώρα που χάνουν έδαφος από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, του οποίου η σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες μετατρέπεται σε αυξημένα δημοσκοπικά ποσοστά, τουλάχιστον στα τρία κρατίδια.

«Αν το AfD τα πάει καλά στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, η Μέρκελ θα κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για την προσφυγική της πολιτική,» δήλωσε στο Ρόιτερς ο Φράνκ Ντέκερ, πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Βόννης
«Όσο πιο ισχυρό καταλήξει το AfD, τόσο πιο μεγάλη η πίεση στο CDU.»

Στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο του CDU για πάνω από 50 χρόνια πριν στραφεί στους Πράσινους λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στην Φουκουσίμα το 2011, το AfD καταγράφει ποσοστό άνω του 10%.

«Το πολιτικό κατεστημένο της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναζητήσουν μια εναλλακτική,» δήλωσε ο Γιοργκ Μέτεν, ηγέτης του AfD στην Βάδη Βυρτεμβέργη στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος.

Τα τρία κρατίδια που ψηφίζουν στις 13 Μαρτίου, έχουν πληθυσμό περίπου 17 εκατομμυρίων, το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας.

Στην πλούσια Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου παράγονται τα πολυτελή αυτοκίνητα Porsche και Daimler, το AfD θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του επικεφαλής του CDU, Γκουίντο Βόλφ.

Στην Σαξονία- Άνχαλτ, δημοσκόπηση δείχνει ότι το AfD επικρατεί των Σοσιαλδημοκρατών, για πρώτη φορά.
Για να περιορίσει τις απώλειες, ο επικεφαλής του CDU, Ράινερ Χάσελχοφ, έχει ασκήσει σφοδρή δημόσια κριτική στην Μέρκελ για τις επιλογές της στο προσφυγικό.

Στο τρίτο κρατίδιο, Ρηνανία-Παλατινάτο, η Τζούλια Κλόκνερ, που θεωρείται από πολλούς η διάδοχος της Μέρκελ, έχει δει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται.

Η Κλόκνερ και ο Βολφ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση την Κυριακή στην οποία αναφέρεται ότι «Χωρίς αποδείξεις ότι πληρούν τα κριτήρια για παροχή ασύλου ή χωρίς καθεστώς προστασίας, κανείς δεν πρέπει να επιτρέπεται να μπαίνει στη χώρα.»

«Υπάρχει μόνο ένας βέβαιος νικητής: το κόμμα του AfD», λέει ο Γιόζεφ Τζόφε, εκδότης της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit. «Και αυτό θα αυξήσει την πίεση στην Μέρκελ να ανακόψει την ροή των προσφύγων που η ίδια έχει προσκαλέσει στη χώρα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ