ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες: «Η κυβέρνηση ικανοποίησε το βασικό αίτημά τους», λέει ο Αποστόλου

Αγρότες: «Η κυβέρνηση ικανοποίησε το βασικό αίτημά τους», λέει ο Αποστόλου
Ο Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο ότι η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει κατανοήσει ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί τα βασικότερα αιτήματά τους, απέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα.

«Δεν μπορώ να δεχτώ άλλη εξήγηση για την κλιμάκωση, πέραν του ότι ίσως δεν το έχουν κατανοήσει στο σύνολό του», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ λίγο πριν τη νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, το πρωί της Πέμπτης.

Όπως εξήγησε ο Βαγγέλης Αποστόλου, η κυβέρνηση «καταργεί τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ κι αυτό το μέτρο αφορά στο 85-90% των αγροτών, ενώ το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ ισχύει και για τα τεκμήρια. Έτσι ικανοποιούμε το σημαντικότερο αίτημά τους».

Παραδέχτηκε ότι απομένουν διαφορές σε αρκετά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν εν καιρώ, όπως για παράδειγμα το «Μητρώο αγροτών», για το οποίο η πρόταση της κυβέρνησης είναι «να πάμε το εισόδημα στο 51% και να είναι οπωσδήποτε ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Ο κάτοικος της επαρχίας έχει την αγροτική δραστηριότητα ως εργαλείο πολυαπασχόλησης και εφόσον αυτός είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, θα εγγράφεται στο μητρώο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των αγροτών, ο Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχθηκε ότι «τα 950 ευρώ που πληρώνουν σήμερα, αν το πάμε στο 16% για να διασφαλίσουμε την εθνική σύνταξη, που είναι πολύ σημαντικό να καθιερωθεί, τότε επιβαρύνονται μεν με 340 ευρώ, αλλά μπροστά στο κέρδος από το φορολογικό, δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση τελικά».

Σε ότι αφορά την πρόσφατη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστόλου άφησε υπονοούμενα πως κάποιοι εκ των εκπροσώπων των αγροτών άλλαξαν θέσεις, επιστρέφοντας στο τραπέζι του διαλόγου μετά από διάλλειμα και επανέφεραν το θέμα του αφορολόγητου των 24.000.

Κληθείς να σχολιάσει την εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τα μπλόκα ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να σταματήσει το διάλογο, διευκρινίζοντας πάντως πως περιστατικά όπως ο βανδαλισμός του περιπολικού να μείνουν ατιμώρητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ