ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
INTIME NEWS / ΓτΠ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του το απόγευμα της Πέμπτης, στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μιλώντας από την ακριτική Χάλκη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας. Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

«Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο», κατέληξε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ