ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Εθνικά συμφέρουσα συμφωνία, να μην αποχωρήσει από το διάλογο η Τουρκία

Δένδιας: Εθνικά συμφέρουσα συμφωνία, να μην αποχωρήσει από το διάλογο η Τουρκία

Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που ανέφερε πως «δεν ήξερε ότι θα υπέγραφε» όταν μετέβη στο Κάιρο ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «εθνικά συμφέρουσα» τη συμφωνία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επιγραμματικά και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης επί του ζητήματος, λέγοντας πως σύντομα η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή ενώ θα ακολουθήσει και αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων για το περιεχόμενό της.

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για «λυσσώδη αντίδραση» της Τουρκίας, τονίζοντας πως αυτό δείχνει ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Κάλεσε δε, την Άγκυρα να αλλάξει στάση και να μην αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα».

«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε…»

Οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο ήταν πυρετώδεις το τελευταίο διάστημα, όπως φαίνεται από όλα όσα αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μια παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Υπήρξε και σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης».

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ερωτηθείς για την επήρεια των νησιών, ο ίδιος είπε πως η αντιπολίτευση θα λάβει πλήρη γνώση και ο φάκελος με τα έγγραφα θα σταλεί στα κόμματα.

Υπογράμμισε δε, πως σκοπεύει να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

«Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας, που περιλαμβάνει το Διεθνές Δίκαιο. Είμαι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού»

Σχολιάζοντας την ενοχλημένη αντίδραση της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως μια «νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις» και υποστήριξε ότι η «Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού».

«Θα της έλεγα να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» είπε ο κ. Δένδιας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως την ώρα της υπογραφής τηλεφώνησε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο που συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Ήταν ενήμερη η αμερικανική πλευρά» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ