ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ: Ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ: Ερωτήματα για την επόμενη μέρα
Δελτίο Τύπου / Pool

Η συμφωνία που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι δημιουργεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας κι Αιγύπτου δημιουργεί νομική «σφήνα» στο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Μετά την αντίστοιχη συμφωνία με τη Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της και δεύτερο νομικό έγγραφο που αποδέχεται ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ.

O Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Open έκανε λόγο για μια δίκαιη συμφωνία και υπόδειγμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.

Πλέον, το επόμενο βήμα είναι η ψήφισή της από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Το πρώτο ερώτημα για την επόμενη μέρα της συμφωνίας, αφορά την άμεση αντίδραση τους Τουρκίας. Θα επιχειρήσει η Άγκυρα να ανεβάσει εκ νέου την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Επιπλέον, θα δυναμιτιστεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας η οποία αναμενόταν ακόμα και μέσα στον Αύγουστο;

Χτες ο Ερντογάν ήταν σκληρός στις δηλώσεις του. Αφού υποστήριξε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι άνευ σημασίας, είπε ακόμα ότι θα αρχίζει και πάλι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη δέσμευσή του στην Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή. Ενημερώσαμε σχετικά τη Μέρκελ. Τι κάνουν εκεί Ελλάδα και Αίγυπτος; Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, έπεσαν όλοι πάνω. Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια. Η Μέρκελ μού ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε: “εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε”».

Και κατέληξε:

«Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν προμηνύουν νέα όξυνση; Όχι απαραίτητα, διότι ο Ερντογάν κάνει αναφορά στο Barbaros που βρίσκεται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι στο Oruc Reis για το οποίο είχε εκδοθεί η τουρκική Navtex.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι η διαπραγμάτευση Ερντογάν-Μέρκελ δεν αφορά μόνο τα ελληνοτουρκικά -για την ακρίβεια, δεν αφορά κυρίως αυτά. Είναι ενδεικτικό ότι το Βερολίνο ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου τη μερική άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, εξαιρώντας τα μικρασιατικά παράλια.

Η επήρεια των νησιών

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι επιπτώσεις θα έχει η συμφωνία με την Αίγυπτο σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, προκύπτει ότι το ανατολικό όριο της συμφωνίας με τη Αίγυπτο είναι πιο δυτικά από τον 28ο Μεσημβρινό -τοποθετείται στον 27,59.

Δεν περιλαμβάνονται τμήμα της Ρόδου, το Καστελόριζο, και η Στρογγύλη.

Φαίνεται επίσης όταν στα ελληνικά νησιά δεν έχει αναγνωριστεί ΑΟΖ ίση με αυτήν της ενδοχώρας.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομερή πληροφόρηση για την επήρεια κάθε νησιού και βραχονησίδας. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, μάλλον η επήρεια της Κρήτης είναι στο 88%.

Πάρα το ότι κάθε διαπραγμάτευση έχει τη δική της δυναμική, οι διπλωματικές συμφωνίες δημιουργούν προηγούμενα.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο μπορεί να επηρεάσει:

Α) Την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Η αναγνώριση μικρότερης ΑΟΖ για τα νησιά από ό,τι για την ενδοχώρα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το να «συναντηθεί» η ελληνική ΑΟΖ με την κυπριακή.

Β) Η ΑΟΖ βραχονησίδων που είναι ακατοίκητες αλλά έχουν οικονομική ζωή (όπως το Κουφονήσι), επηρεάζει αντίστοιχες περιπτώσεις στο Αιγαίο.

Το επόμενο διάστημα το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ