ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία Μπορέλ για τη ναυτική κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανησυχία Μπορέλ για τη ναυτική κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει πως οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας, ενώ δεσμεύεται επίσης πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου.

«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», αναφέρει ο κ. Μπορέλ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνει.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης».

«Η παρούσα πορεία ενεργειών δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ