ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω κινητικότητας του τουρκικού στόλου

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω κινητικότητας του τουρκικού στόλου
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΥΠΕΘΑ/ ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τουρκική Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο ,που τίθεται σε ισχύ στις 05:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου. Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.

Οι συντεταγμένες της περιοχής, την οποία η Τουρκία δεσμεύει για την περίοδο 10-11 Αυγούστου έχουν ως εξής:

36 26.11 N - 029 07.47 E

36 28.32 Β - 028 46.26 Ε

36 19.56 Β - 028 43.46 Ε

36 08.56 Β - 029 18.56 Ε

36 14.52 Β - 029 18.58 Ε

Ετοιμάζει έξοδο το Oruc Reis;

Στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, η οποία προβλέπει τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας κι Αιγύπτου, η Αθήνα δεν αποκλείει τη δημιουργία έντασης από πλευράς Άγκυρας.

Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Παρασκευή την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα. Ο Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Το στίγμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis καθώς και των συνοδευτικών σκαφών Cengiz Han και Ataman, έχουν χαθεί τις τελευταίες ώρες από την ιστοσελίδα Marine Traffic, η οποία αντλεί σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τις θέσεις των σκαφών. Έδωσαν τελευταίο στίγμα ανοιχτά του αγκυροβολίου της Αττάλειας.

Ανησυχία Μπορέλ για την κινητοποίηση στην Αν. Μεσόγειο

Την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε νωρίτερα την Κυριακή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, «οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων».

«Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ