ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκπρόσωπος τουρκικής Προεδρίας: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας

Εκπρόσωπος τουρκικής Προεδρίας: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας
(AP Photo/Emrah Gurel)

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Όπως υποστήριξε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο CNN Turk, επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική πλευρά τις «τίναξε στον αέρα», μετά τη συμφωνία με το Κάϊρο.

«Πήγαμε σε ουδέτερη ζώνη στο Βερολίνο για συνομιλίες. Συζητήσαμε το θέμα εκεί. Υπήρξε πλήρης κατανόηση και συμφωνία. Μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωσή μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Αφού ανέφερε πως για αυτό το θέμα συνομίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, συνέχισε λέγοντας: «Μία μέρα προτού ανακοινωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο, λάβαμε σαφή εντολή από τον πρόεδρό μας: "Σταματήστε τις συνομιλίες, ενημερώστε για αυτό τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Εμείς σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για μας είναι ανύπαρκτη”. Διότι πάλι επρόκειτο για μία κίνηση η οποία έτεινε στο να αφήσει την Τουρκία εκτός της Ανατολικής Μεσογείου και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας».

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου έχουμε δύο θεμελιώδη ζητήματα: Πρώτον, είναι οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές και, δεύτερον, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Εμείς αυτά τα βλέπουμε σαν ένα σύνολο και, έστω και αν φαίνονται διαφορετικά, σε τελική ανάλυση αποτελούν τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου και εκεί δεν πρόκειται να εγκρίνουμε καμία προσπάθεια που θα φυλακίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρ' όλα αυτά είμαστε υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου. Αλλά εν προκειμένω η Ελλάδα είναι η πλευρά που με τη συμφωνία αυτή διατάραξε αυτήν την εμπιστοσύνη και νομίζω πως τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο των δραστηριοτήτων λόμπι που ασκεί η Ελλάδα έχοντας από πίσω της την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό πριν από λίγες μέρες, ο Ιμπραΐμ Καλίν σημείωσε ότι «κάθε απόπειρα να αγνοηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μείνει άκαρπη».

Πρόσθεσε δε ότι «υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι τις υποδομές, από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ