ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητική η Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας

Προκλητική η Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας
AP Photo/Ayse Wieting

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τις έρευνες του ερευνητικού Orus Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε αναστολή μετά από εντολή του Προέδρου μας».

Μάλιστα, η Άγκυρα κάνει λόγο για «χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και να υπάρξει διάλογος».

Όπως σημειώνεται ωστόσο η Τουρκία, «δεν έλαβε» από την Ελλάδα αντίστοιχη απάντηση.

«Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ ενώ κάνει λόγο για «παράνομη συμφωνία που συνήψε η Αθήνα με το Κάιρο στις 6 Αυγούστου 2020».

«Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Λόγω αυτής της εξέλιξης, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα», σημειώνεται.

«Στην Μεσόγειο θα απογοητευτούν όσοι συμπεριφέρονται με την λογική πως όλα είναι δικά τους», ανέφερε ακόμη.

«Δεν δικαιούται κανείς να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο η οποία επί αιώνες ήταν υπό τουρκική κυριαρχία», τονίζεται.

Ακόμη, η Άγκυρα αναφέρει πως «δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας» και επιμένει πως θα «ασκήσoυμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Επιπλέον, αναφέρει πως η Τουρκία έχει τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να αποτρέψει τα συνομοτικά σχέδια εις βάρους της.

Τέλος, αναφέρει πως:

«Η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος για νόμιμη άμυνα εφόσον κριθεί απαραίτητο. Δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτική επιχείρηση ενάντια σε πολιτικό πλοίο μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ