ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία επιλέγει πάλι το δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία επιλέγει πάλι το δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Η Τουρκία επιλέγει το δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και εντός μέρους της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη NAVTEX και εκτείνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Οι ενέργειές αυτές, σε συνδυασμό με την έντονη στρατικοποίηση της περιοχής που η Άγκυρα υποθάλπει και προωθεί, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη και νέων παράνομων σεισμικών ερευνών του Barbaros στα ανατολικά της Κύπρου, εντός νομίμως οριοθετημένης περιοχής, και ακολουθεί χρονικά την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».

Καταλήγοντας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όλες αυτές οι ενέργειες εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ δεν μπορούν παρά να συνυπολογισθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και των μέτρων που θα ληφθούν συλλογικά, ως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ