ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

Oruc Reis: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Αλλεπάλληλες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η στρατιωτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο πεδίο δεν έχει μεταβληθεί.

Το Oruc Reis έχει ποντίσει ηχοβολιστικά καλώδια για έρευνες υδρογονανθράκων.

Το ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από φρεγάτες και κορβέτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σε κοντινή απόσταση πλέουν φρεγάτες του ελληνικού Ναυτικού με σκοπό να αποτρέψουν τις τουρκικές έρευνες. Ανά 15 λεπτά τα ελληνικά σκάφη στέλνουν στο Oruc Reis ηχογραφημένο μήνυμα που το καλούν να αποχωρήσει γιατί κάνει έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι τα τουρκικά πλοία απάντησαν, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται εντός τουρκικής ΑΟΖ.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές τόνισαν ότι παρά του ότι το Oruc Reis έχει ποντίσει ηχοβολιστικά καλώδια, δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα παραπλέοντα πολεμικά πλοία.

Να σημειωθεί ότι από τη σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου έχει μεγάλη σημασία αν τα καλώδια ακουμπάνε ή όχι στον πυθμένα.

Διπλωματική αντεπίθεση

Με την κατάσταση στο πεδίο να παραμένει αμετάβλητη, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας. Η Αθήνα ζητάει από τους συμμάχους την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να αποχωρήσει το Oruc Reis.

Ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα του Oruc Reis.

Η σχετική δήλωση του κ. Δένδια συνοψίζει τη γραμμή της Αθήνας και στέλνει μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στους συμμάχους:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι:

«Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της. Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι:

« Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Συνάντηση με Πάιατ

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για να εκθέσει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο tweet που έκανε ο κ. Πάιατ για τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ ανέφερε ότι :

«Επιβεβαίωσα την αμερικανική υποστήριξη για τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας και τη δέσμευσή τους για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί τη συνεργασία και παρέχει θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Από θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά θέματα οριοθέτησης στη θάλασσα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την δυσπιστία.»

Δεδομένου ότι στη διπλωματία δεν λέγεται τίποτα τυχαία, έχει σημασία ότι ο κ. Πάιατ ούτε χαρακτηρίζει παράνομες τις τουρκικές έρευνες, ούτε κάνει λόγο για ελληνική ΑΟΖ.

Έκφραση αλληλεγγύης από την ΕΕ

Από την πλευρά της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο δήλωσε:

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού.»

Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις».

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο, διαλέγοντας με μεγάλη προσοχή τις εκφράσεις του.

Η τουρκική απάντηση

Από την τουρκική πλευρά, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι:

«Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε».

Επιπλέον, είπε ότι οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία.

Σε ανάλογο οξύ τόνο και η δήλωση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ:

«Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

Πολιτικές επαφές

Παράλληλα με τη διπλωματία, πυκνές ήταν και οι πολιτικές επαφές στο εσωτερικό της χώρα. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει. Είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς και ζήτησε πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία, Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας έγραψε μεταξύ άλλων:

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ