ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για τη διάταξη Βερναρδάκη που προβλέπει 33 διοικητικούς γραμματείς

Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για τη διάταξη Βερναρδάκη που προβλέπει 33 διοικητικούς γραμματείς

Θα αποφανθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο, λέει ο Βούτσης. 

Τα κάστανα από τη φωτιά που άναψε μετά τις καταγγελίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι στο παρά πέντε ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση ο Χριστόφορος Βερναρδάκης άλλαξε ρύθμιση για να δημιουργήσει 33 επιπλέον θέσεις διοικητικών γραμματέων, καλείται να βγάλει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχεται σφοδρές επικρίσεις κι από τη ΝΔ, αλλά και το Ποτάμι, ενώ το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, με το Νίκο Βούτση να παραπέμπει στο Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να αποφανθεί για το όριο των νομοτεχνικών βελτιώσεων σε ένα νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Χριστόφορος Βερναρδάκης την τελευταία στιγμή αντικατέστησε το άρθρο που αναφερόταν στην επιλογή των 63 Γενικών Γραμματέων – Αναπληρωτών και Ειδικών από
το Μητρώο. Δημιουργώντας 33 επιπλέον θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, ένα για τον κάθε υπουργό και ένα για τον κάθε αναπληρωτή υπουργό.

«Δυστυχώς ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταγγέλλοντας «πολιτική απάτη» και εξαπάτηση της Βουλής από την κυβέρνηση.

«Έτσι το καθεστώς των 63 κομματικών Γενικών Γραμματέων Αναπληρωτών και Ειδικών, που δήθεν θα άλλαζαν παραμένει, μη τυχόν και στεναχωρήσουμε τα δικά μας παιδιά και δημιουργείται ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης με το νέο θεσμό του Διοικητικού Γραμματέα που θα προσθέσει γραφειοκρατία και κόστος στη Δημόσια Διοίκηση», ανέφεραν οι κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος. Στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε ακόμη, να μην ψηφίζονται τα νομοσχέδια στο σύνολο τους την ίδια ημέρα.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η υποκρισία, ζητά η ΝΔ. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νίκη Κεραμέως και ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρουν μάλιστα, ότι η εν λόγω διάταξη δεν συνοδευόταν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Να πάρει πίσω τη διάταξη σκάνδαλο, ζητά το Ποτάμι. «Είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και
εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο. Αλλά, μάλλον, η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Κύριε Βερναρδάκη αλλά και κύριοι της κυβέρνησης είστε πλέον άξιοι της μοίρας σας, γιατί στο παρά πέντε πήρατε πίσω την διάταξη για αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω του Εθνικού Μητρώου ώστε να διορίζετε πάλι τους δικούς σας
ανθρώπους. Τελικώς εσείς οι αριστεροί με τις "πολλαπλές ευαισθησίες" θα προλάβετε μέσα από την "παρένθεση" σας να μας αποδείξετε πως καταστρέφεις μια χώρα σε χρόνο μηδέν», σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων.

Συνεργάτες του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ανέφεραν ότι πρόκειται απλώς για μετονομασία των γενικών γραμματέων σε διοικητικούς γραμματείς. Παραδέχονται ότι για ένα διάστημα θα υπάρχουν 63 γενικοί γραμματείς και 22 διοικητικοί γραμματείς. Οι σημερινοί γενικοί γραμματείς θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ή των υπουργών τους. Σημείωσε παράλληλα ότι οι διοικητικοί γραμματείς θα επιλεγούν από το Εθνικό Μητρώο έως το τέλος
του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ