ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Έκτακτη συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του την Παρασκευή

Oruc Reis: Έκτακτη συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του την Παρασκευή
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Έκτακτη συνάντηση θα έχει την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στη «σκιά» των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έπαιξε ρόλο η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ αλλά και όλες οι πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και από τις ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Τι εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού

Αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν:

Α) Δεν υπάρχει έρευνα του τουρκικού πλοίου παρά τα απλωμένα καλώδια αλλά και εξαιτίας των πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται και παρακολουθούν στενά το Oruc Reis.
Β) Οι κινήσεις Ερντογάν έχουν περισσότερο το εσωτερικό του ακροατήριο παρά στην ουσία οι απειλές που εκτοξεύει.
Γ) Η Ελλάδα επενδύει στη διπλωματία και ασκεί πίεση και δεν δίνει πάτημα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Δ) Πρόκειται για μία παράσταση διαμαρτυρίας του Ερντογάν να δείξει ότι κάτι κάνει στην περιοχή και πως είναι «παίκτης».

Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, αναλυτές αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να γίνει και πιο έντονη η διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ