ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Oruc Reis ποντίζει καλώδια στην… επικοινωνία - Οι δύο επιδιώξεις της Τουρκίας

Το Oruc Reis ποντίζει καλώδια στην… επικοινωνία - Οι δύο επιδιώξεις της Τουρκίας
(IHA via AP)

Το Oruc Reis συνεχίζει για τρίτη μέρα την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των ορίων της τουρκικής Navtex, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες.

Χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έκανε στροφή και κινήθηκε νοτιοανατολικά.

Βρίσκεται όμως σταθερά στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (το ανατολικό όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ο 27,58 μεσημβρινός).

Τα τουρκικά σκάφη παρακολουθούνται στενά από ελληνικά πολεμικά πλοία.

Το βίντεο του Ντονμέζ

Το ταξίδι του Oruc Reis έχει πρωτίστως γεωπολιτικό-επικοινωνιακό χαρακτήρα και δευτερευόντως ερευνητικό.

Πηγή: Screen grab από βίντεο

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η Άγκυρα δημοσιοποίησε επισήμως φωτογραφίες των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σήμερα η επικοινωνιακή εκστρατεία κλιμακώθηκε με τη δημοσιοποίηση από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, βίντεο που δείχνει το πλου του Oruc Reis, καθώς και τη δραστηριότητα μέσα στο ερευνητικό σκάφος

Στο λεκτικό που συνοδεύει το βίντεο ο Τούρκος υπουργός γράφει:

«Βήμα-βήμα στη Μεσόγειο. Το Oruç Reis ακτινογραφεί τις θάλασσες μας. Έως τις 23 Αυγούστου θα απλωθούν στη Μεσόγειο ηχοβολιστικά καλώδια (streamer) για δισδιάστατες σεισμικές έρευνες συνολικού μήκους 1.750 χιλιομέτρων. Να είναι ανοικτός ο δρόμος σας και άφθονη η ενέργειά σας».

Τα καλώδια της… επικοινωνίας

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά Ντονμέζ στα ηχοβολιστικά καλώδια, καθώς και στο ότι στο βίντεο τα βλέπουμε να ποντίζονται. Με τα συγκεκριμένα καλώδια γίνονται οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Για το Διεθνές Δίκαιο έχει μεγάλη διαφορά το αν τα καλώδια ακουμπάνε στον βυθό.

Στα διεθνή ύδατα σε μη καθορισμένη ΑΟΖ είναι επιτρεπτό να απλωθούν καλώδια και να γίνουν έρευνες, στο βαθμό που δεν ακουμπάνε στον πυθμένα.

Ωστόσο, ένα κράτος δεν μπορεί να κάνει μονομερώς έρευνες σε διεκδικούμενη υφαλοκρηπίδα, δηλαδή στον βυθό. Από το τουρκικό βίντεο δεν προκύπτει το πού φτάνουν τα καλώδια που ποντίζει το Oruc Reis.

Να σημειωθεί ότι ελληνικές στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι είναι αδύνατες οι έρευνες στην περιοχή εξαιτίας του θορύβου που προκαλούν τα παραπλέοντα πολεμικά πλοία.

Οι δύο επιδιώξεις

Φαίνεται ότι η τουρκική διπλωματία έχει δύο επιδιώξεις τις οποίες εξυπηρετεί ο πλους του Oruc Reis.

Πρώτον, επιχειρεί να κατοχυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή που βρίσκεται ανατολικά των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, στο απώτατο όριο που θα μπορούσε να φτάσει η ελληνική ΑΟΖ.

Δεύτερον, θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή της Ελλάδας με την Αίγυπτο, οι οποίες δεν θα συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Ερντογάν:

«Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία συνιστά λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές».

Ακόμα πιο σημαντικά ίσως όσα έχει πει ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ:

«Λένε ότι τη γεωγραφία είναι το πεπρωμένο μας. Στην περίπτωση μας, η μοίρα της περιοχής εξαρτάται από την Τουρκία. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν προτεραιότητα στην Τουρκία ως τον βασικό εταίρο τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ