ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Η κυβέρνηση να αποτρέψει τις παραβιάσεις του Oruc Reis

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Η κυβέρνηση να αποτρέψει τις παραβιάσεις του Oruc Reis
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του Oruc Reis.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το τουρκικό σκάφος κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να τις αποτρέψει. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για έλλειψη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά και ζητάει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η δήλωση Κατρούγκαλου

Σε δήλωσή του στο CNN Greece o Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι:

«Το Οruc Reis συνεχίζει για τρίτη ημέρα να αμφισβητεί έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, έχοντας ποντίσει καλώδια και πραγματοποιώντας έρευνες σε βάθος εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει άμεσα κάθε περαιτέρω παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα.»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμα ότι:

«Οφείλει επίσης να συγκαλέσει άμεσα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για να αποκτήσουμε επιτέλους εθνική στρατηγική και να πάψουμε να αντιδρούμε κάθε φορά αντανακλαστικά στην επόμενη επιθετική κίνηση της Άγκυρας. Επιτέλους δε να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικές κυρώσεις, ώστε να αποτραπεί έγκαιρα η επόμενη εκδήλωση της επιθετικότητας της.»

Τι είχε πει ο Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ