ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Η αποφασιστικότητα και η πυγμή είναι αυτό που μπορεί να μας φέρει σε μια ειρηνική λύση

Βίτσας: Η αποφασιστικότητα και η πυγμή είναι αυτό που μπορεί να μας φέρει σε μια ειρηνική λύση
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση πηγαίνει στο να γίνει επικίνδυνη και αυτό με καθαρή ευθύνη της Τουρκίας η οποία ασκεί μια πολιτική αναθεωρητική σε σχέση με την Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή στον ρ/σ Παραπολιτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τα «λάθη χρονικότητας αλλά και κινήσεων από την μεριά της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν αναιρούν την επιθετικότητα και την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας. Βάζοντας διάφορα χρονικά ζητήματα, δεν θα επιrρίψω όμως ευθύνες στην ελληνική πλευρά στο βαθμό που εμείς σαν Ελλάδα και το λέω καθαρά εμείς σαν Ελλάδα είμαστε μια χώρα η οποία αμυντικά υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι γιατί υπερασπιζόμαστε και τα Ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα.»

Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε ότι: «Άρα η λύση είναι διάλογος αλλά πάνω σε υπαρκτά ζητήματα. Δηλαδή στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και εξ’αυτού στο ζήτημα της ΑΟΖ. Τίποτε άλλο.

Δεν μπορώ να βρω διάλογο με την Τουρκία αν έχουν ή δεν έχουν τα κατοικημένα μας νησιά υφαλοκρηπίδα. Αυτά είναι κατά την γνώμη μου έξω από το Διεθνές Δίκαιο, έξω από το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλω να σας πω ότι αυτά τα πράγματα δεν λύνονται ούτε με υπερβολικές μαγκιές και φιλοπόλεμες ιαχές από την μια μεριά, ούτε από την άλλη μεριά με μια πολιτική κατευνασμού η οποία αντικειμενικά τον επιτιθέμενο θα τον κάνει να θέλει όλο και περισσότερο. Επιλύονται με διάλογο αλλά με αποφασιστικότητα και με πυγμή.»

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ο κ. Βιτσας επισήμανε ακόμα ότι: «Νομίζω εδώ ότι έχουμε ένα πρόβλημα καθώς υπάρχουν πράγματα που εμείς και η αντιπολίτευση δεν γνωρίζει ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ή μάλλον πρέπει να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η κα. Μέρκελ και ο κ. Ερντογάν. Πράγματα που βγαίνουν αυτή τη στιγμή στη φόρα, αλλά με τον τρόπο που ευνοεί την αφήγηση του καθενός. Δηλαδή όταν ένας Τούρκος υπουργός κάνει μια αφήγηση, εγώ σε τίποτα δεν την παίρνω 100%, ότι έγιναν έτσι.»

Προσέθεσε ότι: «Άρα ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Ελλάδα και ένα έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών το οποίο θα γίνει την Παρασκευή, είναι αναγκαία όπως είναι αναγκαίες και οι κυρώσεις και ιδιαίτερα οι οικονομικές απέναντι στην Τουρκία ώστε αυτή τη στιγμή να νιώσει στο πετσί του ο Ερντογάν την δυσκολία και την παγίδα στην οποία ρίχνει την ίδια την Τουρκία. Μην ξεχνάμε ότι η τούρκικη λίρα υποχωρεί συνεχώς, όπου από το ένα προς τρία προς το αμερικάνικο δολάριο, έχει φτάσει στο ένα προς επτάμισi.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ