ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ - Πεντάγωνο: «Ανησυχία» για την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

ΗΠΑ - Πεντάγωνο: «Ανησυχία» για την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale στη Σούδα της Κρήτης Hellenic National Defence via AP

Την ανησυχία του για την ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, καλώντας τους δύο νατοϊκούς συμμάχους, Παρίσι και Άγκυρα, να βρουν λύση που θα αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro», η παρέμβαση του Πενταγώνου έρχεται σε συνέχεια της γαλλικής υποστήριξης στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών ισχυρισμών για φυσικό αέριο, στην οποία τονίζεται ότι η Γαλλία παρεμβαίνει με τρόπο «μειωμένου πλαισίου συνεργασίας».

Μετά την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζόνοθαν Χόφμαν, δήλωσε την Πέμπτη:

«Ο στρατός των ΗΠΑ προφανώς ανησυχεί για τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γαλλία και Τουρκία είναι δύο εξαιρετικά σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θα θέλαμε να δούμε την αποκλιμάκωση της έντασης».

«Θα θέλαμε να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την ανάγκη ανάπτυξης πλοίων ή στρατιωτικών αεροσκαφών», συμπλήρωσε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέτει την Ελλάδα εκτός κάδρου από τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και τους «εξαιρετικά σημαντικούς νατοϊκούς συμμάχους».

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, κυρίως λόγω διαφορετικών συμφερόντων στη Λιβύη, το Παρίσι ανέπτυξε «προσωρινά» δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale και δύο πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, «για να σηματοδοτήσει την επιθυμία της να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Τα δύο Rafale θα κάνουν «ενδιάμεση στάση» για «λίγες μέρες» στη Σούδα της Κρήτης, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ήταν στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ