ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Τι θα ζητήσει η Ελλάδα από Πομπέο και ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Τι θα ζητήσει η Ελλάδα από Πομπέο και ΕΕ
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το πλαίσιο της τουρκικής παραβατικότητας θα θέσει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πολιτικοί σήμερα, Παρασκευή, στη Βιέννη.

Παράλληλα, θα επισημάνει τα οφέλη της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και θα του υπενθυμίσει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η συνεργασία «3+1», δηλαδή των των τεσσάρων χωρών, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο διπλωματικών συμμαχιών της Ελλάδας εντάσσεται και το ταξίδι-αστραπή, μία ημέρα νωρίτερα, του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι ώριμες διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ αποδίδουν καρπούς με την ισραηλινή κυβέρνηση να παίρνει σαφή θέση στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές στους Ισραηλινούς συνομιλητές του ότι η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και σταθερότητα.

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Σημαντικό είναι επίσης σήμερα και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και στο οποίο η Ελλάδα θα επιδιώξει ρητά να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και ότι αυτή βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Επίσης θα ζητήσει την πλήρη και ουσιαστική συμπαράσταση του Συμβουλίου προς την Ελλάδα, καθώς και να καταγραφούν ξεκαθαρά και με απόλυτο τρόπο οι παράνομες ενέργειες του Ερντογάν.

Στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα υπάρξει ενημέρωση από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο παρόν στάδιο εκτιμάται ότι θα υπάρξει προειδοποίηση για να αλλάξει συμπεριφορά η Άγκυρα. Αν τελικώς υπάρξουν κυρώσεις το θέμα της επιβολής τους είναι κάτι που ενδεχομένως θα απασχολήσει το Συμβούλιο της ΕΕ το επόμενο διάστημα.

Στη δημοσιότητα ήλθε εξάλλου και η επιστολή του Νίκου Δένδια προς τον Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει της σημερινής έκτακτης σύγκλισης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν και Μέρκελ

Διευρύνοντας τον κύκλο των διπλωματικών του επαφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο. Η προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ για εκτόνωση της κρίσης είναι πασιφανής με την κ. Μέρκελ να πιέζει και προς τις δύο πλευρές για να υπάρξει εκτόνωση της έντασης ανάμεσα και να προσέλθουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν εξέφρασε ανοικτά την στήριξή του προς την Ελλάδα και με μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, ένας από τους πιο δυνατούς στρατούς στην Ευρώπη, επεμβαίνουν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλευρό της Ελλάδας με κοινές ασκήσεις εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης δυνάμεις του γαλλικού Ναυτικού πραγματοποίησαν από κοινού με ελληνικές φρεγάτες μία εντυπωσιακή άσκηση εντός της παράνομα οριοθετημένης περιοχής δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και ενώπιον του τουρκικού στόλου.

Διασχίζοντας επιδεικτικά την περιοχή που δέσμευσε παράνομα η Τουρκία, το υπερσύγχρονο γαλλικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο το οποίο φέρει 16 επιθετικά ελικόπτερα στο κατάστρωμά του και έως 900 μέλη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων μετέβη ανατολικά, όπου συνάντησε τη γαλλική φρεγάτα Lafayette, η οποία έπλεε προς τη Λεμεσό. Στο πλαίσιο της άσκησης τα γαλλικά πλοία συνάντησαν τις ελληνικές φρεγάτες «Σπέτσαι», «Αιγαίον», «Λήμνος» και «Κουντουριώτης».

Επίδειξη ισχύος από δύο πλήρως εξοπλισμένους νατοϊκούς στρατούς απέναντι από τον στόλο του Ερντογάν.

Πάνω από την περιοχής της τουρκικής Navtex και οριακά δίπλα από το Oruc Reis πέταξαν δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale Ραφάλ, τα οποία απογειώθηκαν από την Πάφο με προορισμό τη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του ανέφερε:

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ