ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει έξαρση κυβερνητικών λαθών και παλινωδίας

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει έξαρση κυβερνητικών λαθών και παλινωδίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία: Συναίνεση τέλος για τον κορωνοϊό.

Η πανδημία μετατρέπεται σε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση τόσο εκ του.. αποτελέσματος, όσο και εκ της… αφετηρίας. Δηλαδή, η έξαρση των κρουσμάτων ήρθε να επιβεβαιώσει προϋπάρχουσες αιτιάσεις για την τακτική της κυβέρνησης στο άνοιγμα της οικονομία. Μολονότι δεν διατυπώνεται δημοσίως, η ανατροπή της συναινετικής στάσης που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο lockdown, σχετίζεται ασφαλώς με το τοξικό κλίμα της πολιτικής ζωής.

Τι είχε πει ο Ξανθός

Τη νέα τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει ο Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξή του στο CNN Greece. Ο κ. Ξανθός είναι το βασικό πρόσωπο στη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία. Επιπλέον, θεωρείται μια από τις πιο μετριοπαθείς φωνές μέσα στην Κουμουνδούρου. Ο κ. Ξανθός μας είχε πει:

«Η κυβέρνηση έδωσε, αυτή πρώτη, το "σήμα" της χαλάρωσης και της αμεριμνησίας. Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος που "επαναπαύθηκε στις δάφνες της", επέδειξε ολιγωρία για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του "ανοίγματος" της οικονομίας και του τουρισμού, υπήρξαν παλινωδίες και αντιφάσεις στους χειρισμούς , ήταν εμφανής η ενδοτικότητα στις πιέσεις της αγοράς και, κυρίως, δεν αξιοποίησε το διαθέσιμο χρόνο για να στηρίξει με μόνιμο και σταθερό τρόπο το ΕΣΥ και να "θωρακίσει" υγειονομικά τη χώρα».

Οι νέοι αποδιοπομπαίος τράγος

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για λάθη και παλινωδίες, καθώς και ότι προσπαθεί να μετατρέψει τους νέους σε αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της πανδημίας και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης. Αντί να αναλάβει το βάρος των λανθασμένων - όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος - επιλογών της, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες και ειδικότερα στους νέους και στις νέες. Είναι προκλητικό μία κυβέρνηση που άνοιξε εσπευσμένα τις πύλες εισόδου της χώρας, που υποτίμησε την ανάγκη των μαζικών τεστ, που έκανε ελάχιστα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, τώρα να εμφανίζεται ως τιμητής της ελληνικής κοινωνίας.»

Το σχόλιο για τα μέτρα

Πολύ επιθετικό ήταν και το σχόλιο πηγών της Κουμουνδούρου για τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «αποσπασματικά μέτρα πανικού που και κανένα αποτέλεσμα δε θα έχουν στον περιορισμό της πανδημίας και θα τινάξουν στον αέρα όσες επιχειρήσεις και εργαζόμενους έχουν αντέξει».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μάς λέει ότι:

  • Δε φέρει ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς υποχρεωτικά μαζικά τεστ.
  • Δε φέρει καμία ευθύνη για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους για ένα μήνα, που την επανέφεραν τώρα άρον άρον.
  • Δε φέρει ευθύνη για την πληρότητα 100% στα αεροπλάνα.
  • Δε φέρει ευθύνη για την πληρότητα 85% στις συγκοινωνίες που πολίτες και τουρίστες μετακινούνται σαν σαρδέλες με αραιά δρομολόγια.
  • Δε φέρει ευθύνη για την αύξηση της πληρότητας από το 60 στο 85% στα πλοία.
  • Ούτε καν για την παταγώδη αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους που δεν μπορεί να συντονιστεί με τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές για την τήρηση των μέτρων. «

Και υπογραμμίζουν:

«Για τον κ. Μητσοτάκη ευθύνη φέρουν μόνο οι πολίτες, η νεολαία και όσοι πασχίζουν να αντέξουν στην κρίση. Και φυσικά ο κορωνοϊός που κολλάει μόνο μετά τις 12 το βράδυ, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ