ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DW: Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας μάλλον μετά τις 23 Αυγούστου

DW: Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας μάλλον μετά τις 23 Αυγούστου
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας φέρεται να επιδιώκει το Βερολίνο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο), έχει ισχύ έως και τις 23 Αυγούστου.

Ωστόσο, μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η Άγκυρα και το Βερολίνο φαίνεται να συμφώνησαν σε «χαλάρωση» της κατάστασης μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, εκφράστηκε η πλήρης αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο, με το ζήτημα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, να συζητείται στις 28 Αυγούστου, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είπε πως «οι προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να συνεχιστούν».

«Όπως επίσης δεν μπορούν να συνεχιστούν οι τουρκικές γεωτρήσεις. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση ενός άμεσου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών που θα συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η DW, στη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επικρατεί η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

«Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μεσολαβεί εδώ και τέσσερεις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο Τούρκος πρόεδρος είχε ενημερώσει πριν την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ