ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» την οικονομία: Νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» την οικονομία: Νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αυτόν τον Αύγουστο έχουν περισσέψει οι κακές ειδήσεις.

Έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ελληνοτουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά η χώρα ζει μια τριπλή κρίση που δεν αναδιαμορφώνει μόνο το πολιτικό σκηνικό, αλλά ανατρέπει την καθημερινότητα των πολιτών.

Τα τελευταία άσχημα νέα αφορούν τον τουρισμό. Ο Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε σήμερα, Πέμπτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ο τουρισμός κινείται με βάση το «κακό σενάριο», δηλαδή οι εισπράξεις του δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το πλήγμα για την ελληνική οικονομία, να σημειώσουμε ότι ο τζίρος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανία το 2019 ανήλθε στα 18,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Όσον αφορά τα θέματα του τουρισμού, έχουμε πει από την αρχή ότι φέτος η σύγκριση δεν γίνεται με τα 18,2 δισεκατομμύρια εισπράξεων του 2019, γίνεται με το μηδέν. Επομένως, ό,τι κερδίζουμε είναι όφελος. Και κάθε μέρα που κερδίζουμε είναι κι αυτή όφελος. Αν ζητούμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, αυτό που μπορώ να πω είναι να παραπέμψω σε εκτιμήσεις των ειδικών, είτε του Υπουργείου Τουρισμού είτε των οργανωμένων Επιμελητηρίων και Ενώσεων του κλάδου, όπως ο ΣΕΤΕ, που μιλούν για έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό είναι ένα ανώτατο όριο, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή.»

Η πολύ μεγάλη πτώση του τουρισμού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ύφεση να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.

125.796 νέοι άνεργοι

Οι επιπτώσεις της οικονομικής πτώσης φάνηκαν ήδη στην αγορά εργασίας. Τον Ιούλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 125.796 (+12,97%). Καταμετρήθηκαν δηλαδή 1.095.997 έναντι 970.201 τον Ιούλιο του 2019. Λόγω της εποχικότητας των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, η ανεργία τον Ιούλιο εμφανίζεται μειωμένη κατά 30,176 άτομα (-2,68%). Τον Ιούνιο οι άνεργοι 1.126.173.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους καταγεγραμμένους ανέργους, 537.029 άτομα (ποσοστό 51,60%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, ενώ 503.823 άτομα (ποσοστό 48,40%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών

Μέτρα Μητσοτάκη

Μπροστά στην πολύ δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει με νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας. Το νέο πακέτο θα το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πολιτο-οικονομικό «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Στέλιος Πέτσας είπε σχετικά:

«Με δεδομένο ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτο-οικονομικού «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020. Στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης εντάσσονται διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορωνοϊό κλάδων.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι: «Θα είναι μια ομιλία που θα περιγράψει όλο το Οικονομικό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, αλλά και το ευρύτερο όραμά του για την Οικονομία. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα περιγράψει και συγκεκριμένα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχε πει και ο ίδιος σχετικά πρόσφατα, στις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ