ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαζί στη Βουλή τη Δευτέρα οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ

Μαζί στη Βουλή τη Δευτέρα οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / POOL

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε σήμερα ότι την Τετάρτη θα ψηφιστούν οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε στο briefing ότι οι συμφωνίες «κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020».

Ο κ. Πέτσας είπα ακόμα ότι:

Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.

Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.»

Στο site της Βουλής έχει αναρτηθεί τόσο η συμφωνία με την Αίγυπτο όσο και η συμφωνία με την Ιταλία.

Οι συμφωνίες θα κυρωθούν σε δύο διαφορετικά νομοσχέδια τα οποία όμως συζητηθούν και θα ψηφιστούν διαδοχικά.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι: «Η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη.»

Τα πράγματα είναι όμως πιο περίπλοκα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο γιατί στην αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται πλουραλισμός απόψεων. Ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών είχε υποστηρίξει:

«Παρότι «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σαράζ-Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία, δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική.

Με μια συμφωνία με μια τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη.

Αν, επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και η Navtex της Τουρκίας για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις», που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει.»

Από την άλλη μεριά, οι 53+ σε κείμενο τους είχαν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία. Το ερώτημα λοιπόν φαίνεται να είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει το «παρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ