ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανός αντικαγκελάριος: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες»

Γερμανός αντικαγκελάριος: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες»
REUTERS/ HANNIBAL HANSCHKE

“Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες”, δήλωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και κατηγόρησε τις περισσότερες χώρες-μέλη για απουσία αλληλεγγύης.

“Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων”, είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, τονίζοντας ότι από τις 28 χώρες μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες.

“Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που το παραβιάζουν”, πρόσθεσε.

“Η συμμαχία των προθύμων θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης”, τόνισε και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στο στόχαστρο του κ. Γκάμπριελ μπήκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. “Με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων”, υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Στην ίδια γραμμή τάχθηκε και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας και συντονιστής της κυβερνητικής προσφυγικής πολιτικής Πέτερ Άλτμαϊερ.

“Οι δημόσιες διαφωνίες δεν έχουν νόημα. Σημαντικό είναι να κατασκευαστούν καταλύματα για πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί διεθνή βοήθεια, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, είπε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στο κανάλι ARD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ