ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντονμέζ: Οι ενεργειακές μας εισαγωγές θα μειωθούν σημαντικά

Ντονμέζ: Οι ενεργειακές μας εισαγωγές θα μειωθούν σημαντικά
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η Τουρκία αναμένει πως οι ενεργειακές εισαγωγές της θα μειωθούν σημαντικά μετά την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα  δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο ίδιος σημείωσε πως και περισσότερες ανακαλύψεις μπορεί να γίνουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες τώρα αξιολογούνται.

«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος», δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές», δήλωσε μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε ... Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο», πρόσθεσε.

Η άνοδος και η… πτώση της τουρκικής λίρας

Παρότι το πρωί της Παρασκευής η τουρκική λίρα εμφάνισε κέρδη εν αναμονή των δηλώσεων Ερντογάν, δεν κατάφερε τελικά να τα κρατήσει.

Ενώ αρχικά το νόμισμα της Τουρκίας σημείωνε άνοδο πάνω από 1% μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν αντιστράφηκε το κλίμα και τελικώς υποχώρησε κατά 0,6% στα 7,34 δολάρια.

Αναλυτές επισημαίνουν πως το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν είναι τόσο μεγάλο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους πανηγυρισμούς του Ερντογάν και θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, διαψεύδει τον Ερντογάν σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Erdogan να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Όπως αναφέρει το Eurasia Group, οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα.

Και τονίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Eρντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.

Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.

Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία, τονίζει το Διεθνές Ινστιτούτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ