ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών»

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία  στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου που εισάγεται σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Επιπλέον, όπως αναμενόταν, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας.

Η απόφαση λήφθηκε σήμερα το πρωί σε διευρυμένη σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος το προεδρείο της ΚΟ (Όλγα Γεροβασίλη, Νικος Βούτσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), η ομάδα του πρωινού καφέ (Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος,Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης), καθώς και οι Γιώργος Κατρούκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών, και Βαγγέλης Καλπαδάκης, σύμβουλος Εξωτερικών του Αλέξη Τσίπρα.

Ο διάλογος

Ο διάλογος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονος για της τάση που θα έπρεπε να κρατήσεις το κόμμα απέναντι στη συμφωνία. Στη μια άκρη τη ζυγαριάς βάρυνε η ανάγκη να μπει σφήνα στο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς μπήκαν οι όροι της συμφωνίας της οποίες το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έκρινε εξαιρετικά προβληματικούς τους όρους της συμφωνίας, ειδικά σε ό, τι αφορά τις επήρειες της ΑΟΖ της Κρήτης και των άλλων νησιών, καθώς και το ανατολικό όριο της οριοθέτησης που εξαιρεί τη μισή Ρόδο.

Τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε συνοψίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«Παρότι «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σάρατζ-Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία, δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική.»

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στο CNN Greece είχε επισημάνει:

«Η βασική μας κριτική ως προς τη Συμφωνία είναι ότι δεν εντάσσεται σε μια συνολική εθνική στρατηγική για το πού πάμε, τι θέλουμε να κάνουμε και πώς αξιοποιούμε τις συμμαχίες μας για να το κάνουμε.»

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι 53+ και άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία.

Η θέση ισορροπίας

Τελικά η θέση ισορροπίας που προκρίθηκε ήταν το «παρών». Το «παρών» στέλνει το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής δεν είναι αντίθετη σε συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά διαφωνεί με τον βεβιασμένο τρόπο διαπραγμάτευσης και τις υποχωρήσεις που έκανε. Επιπλέον, στέλνει ένα (περιορισμένης εμβέλειας βέβαια) μήνυμα συναίνεσης σε ό,τι αφορά τη στάση των δύο πόλων του δικομματισμού απέναντι στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Η σχετική ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Συγκλήθηκε σήμερα το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της ΚΟ στην ψηφοφορία για τις Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό:

Τονίσθηκε ότι η Τουρκία - αξιοποιώντας τη στήριξη των ΗΠΑ στον ρόλο της στη Λιβύη και τις αδυναμίες της ΕΕ- έχει αναβαθμίσει σαφώς την επιθετικότητά της τους τελευταίους 10 μήνες, με στόχο να καταστεί τόσο μεσογειακή ναυτική δύναμη, όσο και ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η Κυβέρνηση όφειλε να προωθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική που να προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να εργάζεται για την επανεκκίνηση των διερευνητικών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν. Η παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και η άρνησή της για οποιοδήποτε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την επαναφορά μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής, παρά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέτει τη χώρα σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, επιδιώκει σταθερά την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής, με εμβληματικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, από τη μία "διεμβολίζει" και αντιρροπεί την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Σαράζ, από την άλλη, όμως, δεδομένου του κενού στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις σε βάρος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ενώ ήταν σαφές ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού θα εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο θωράκισης τους, στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η Ελλάδα τον Οκτώβριο 2018.

Περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή για την τελευταία 20ετία πολυήμερη και συνεχή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή Δήλωση ΕΕ για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Αντί μέσω δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, οι εταίροι μας να πιεστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έθεσαν για πολλοστή φορά - στο πιο υψηλό επίπεδο - το ζήτημα των κυρώσεων στις ελληνικές καλένδες - ορισμένοι δε κρατώντας ίσες αποστάσεις. Εάν η Κυβέρνηση δεν αργούσε οκτώ μήνες να θέσει τις κυρώσεις στην ΕΕ και πρωταγωνιστούσε στον ευρωτουρκικό διάλογο, που άρχισε τον Μάρτιο, αντί να είναι παντελώς απούσα, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτές τις εξελίξεις.»

Τέλος, η Συμφωνία, αν δεν ενταχθεί σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική που μέχρι στιγμής λείπει, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα τόσο σε σχέση με τη μειωμένη επήρεια μεγάλων νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, όσο και λόγω της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ βάσει μόνο ενός τμήματος της Ρόδου.

Παράλληλα η Κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η Συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία - με τον γνωστό διαστρεβλωτικό της τρόπο- ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Για τους παραπάνω λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει παρών στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Θα ψηφίσει υπέρ της ελληνοιταλικής συμφωνίας που αποτελεί- παρά τους σημαντικούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίζεται- θετικό βήμα για την χώρα, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ