ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παιχνίδι με τη φωτιά» βλέπει η Γερμανία στα ελληνοτουρκικά

«Παιχνίδι με τη φωτιά» βλέπει η Γερμανία στα ελληνοτουρκικά
(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Κλιμακώνει τη ρητορική προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας η Άγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να χαρακτηρίζει ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο «παιχνίδι με τη φωτιά» και να αναφέρει πως «μια σπίθα αρκεί για να φέρει ανάφλεξη».

Μετά τον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της χώρας μας, την ώρα που ενισχύεται η συμμαχία της Ευρώπης υπέρ της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση καθιστά σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο παρανόησης από κανέναν και ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

«Να γίνω σαφής προς όλους. Χωρίς μεγαλοστομίες που δεν μας χαρακτηρίζουν, χωρίς αλαζονεία που δεν μας χαρακτηρίζει, χωρίς απειλές που δεν χρησιμοποιούμε, η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του Δικαίου την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν έχει την επιλογή του “άλλος πράττει”. Και θα παρακαλούσα για αυτό θερμότατα να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Χάικο Μάας, που βρέθηκε στην Αθήνα για να προωθήσει τη γερμανική πρωτοβουλία εκτόνωσης της ελληνο-τουρκικής κρίσης, υποστήριξε ότι η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά.

«Και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί συμφέρον του. Στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και μεταξύ γειτόνων –πολλώ δε μάλλον- δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στην γερμανική προεδρία της ΕΕ, την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για την έναρξη του διαλόγου, τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας και χαρακτηρίζοντας θετική την πρωτοβουλία της Γερμανίας.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η Αθήνα καθιστά σαφές ότι δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων και, σε τελευταία ανάλυση, δεν νοείται διάλογος όχι μόνο για την Ελλάδα, για οποιοδήποτε κράτος την στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά του δικαιώματα και η κυριαρχία του.

«Εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Άγκυρα την οποία ο Χάικο θα επισκεφθεί στη συνέχεια» τόνισε με έμφαση χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η Γερμανία μπορεί σε φραστικό επίπεδο να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά δεν δείχνει και αποφασισμένη να «τρίξει τα δόντια» στον Ερντογάν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Γερμανία και ολόκληρη η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι ένα δείγμα αποκλιμάκωσης και μια, αν θέλετε, πρόθεση για διάλογο, βούληση για διάλογο, υπό τις προϋποθέσεις φυσικά που θέτει το Διεθνές Δίκαιο».

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πιέζει για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στην περίπτωση που αυτή και προσωπικά ο Ερντογάν δεν αλλάξει συμπεριφορά.

«Προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κ. Μπορέλ και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο. Κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα εάν συνεχιστεί θα επιφέρει συνέπειες» τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Πάντως ενόψει του αυριανού συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών η Άγκυρα έδειξε τα δικά της «δόντια», με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να απειλεί ευθέως την Ελλάδα λέγοντας:

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ