ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με το…Facebook

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με το…Facebook
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Δύο κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο 48ωρο ενίσχυσαν αντικειμενικά τη συνοχή του κόμματος, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι οι βασικές στοχεύσεις τους ήταν εσωκομματικές.

Χτες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη στο γραφείο του στη Βουλή. Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, συζήτησαν «τις προτάσεις που της είχε ζητήσει προ ημερών, σχετικά με την οργάνωση ενός ανοιχτού διαλόγου με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της, για την Αναπτυξιακή Πρόταση του κόμματος, ενόψει και του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη. Στο πλαίσιο αυτό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.» Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι:

«Η Λούκα Κατσέλη θα συνεχίσει να έχει ουσιαστικό συμβουλευτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό, παρά το γεγονός πως δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που την έφεραν να ηγείται της Επιτροπής δεν ισχύουν, καθότι οι επαγγελματικές της δεσμεύσεις ως γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ, δεν της το επιτρέπουν.»

Τα δημοσιεύματα

Από μόνη της η συνάντηση δεν αποτελεί «είδηση», δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με την κ. Κατσέλη. «Είδηση» έγινε γιατί δημοσιεύματα ερμήνευαν την υποτιθέμενη τοποθέτηση της κ. Κατσέλη στη θέση της επικεφαλής στην «αντι-επιτροπή Πισσαρίδη» του ΣΥΡΙΖΑ, ως κίνηση «ψαλιδίσματος» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σε ένα ιδιαίτερα τοξικό εσωκομματικό κλίμα, το υποτιθέμενο «ψαλίδισμα» Τσακαλώτου «κούμπωνε» με τις διαρροές περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Βεβαίως πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα είπε στο CNN Greece ότι ουδέποτε υπήρξε ενδεχόμενο να τοποθετηθεί η κ. Κατσέλη επικεφαλής της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έκλεισε με τη χτεσινή συνάντηση -αν βέβαια είχε ανοίξει ποτέ. Ωστόσο, η διαρροή της Κουμουνδούρου έχει αυτοτελή πολιτική σημασία γιατί δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν επιδιώκει «ψαλίδισμα» του κ. Τσακαλώτου.

Το «παρών»

Η δεύτερη κίνηση που αντικειμενικά ενίσχυσε τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόφαση για «παρών» στη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Οι εσωκομματικές αντιδράσεις είναι πολύ χλιαρές και περιορίζονται σε μια μερίδα μελών του κόμματος που προέρχονται από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ». Η ευρεία εσωκομματική συναίνεση γύρω από το «παρών» είχε φανεί στη σύσκεψη του «διευρυμένου προεδρείου της ΚΟ». Στη συζήτηση που έγινε, υπέρ του «παρών» επιχειρηματολόγησαν και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου -της οποίας οι εσωκομματικές μετοχές ανεβαίνουν συνεχώς.

Ενδεχομένως, το πολιτικό σκεπτικό που συνόδευσε την απόφαση του «παρών» (νέα εθνική στρατηγική, υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όχι διαπραγματεύσεις σε καθεστώς έντασης, επανέναρξη διερευνητικών επαφών, προσφυγή στη Χάγη για ΑΟΖ) να διαμορφώνει μια γραμμή εξωτερικής πολιτικής που ενοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο προσεκτικοί θα παρατηρήσουν τη μετατόπιση από την εξωτερική πολιτική Κοτζιά σε ό,τι αφορά τη Χάγη.

Το πρόβλημα… Facebook

Στη συζήτηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ότι το… Facebook έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλημα που δεν αφορά μόνο στην εικόνα του κόμματος προς τα έξω, αλλά και τη συνοχή του. Οι αντιπαραθέσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν συχνά εκτός ορίων και καταλήγουν σε χυδαιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «εμφύλιος» για το μήνυμα Τσίπρα του Δεκαπενταύγουστου. Κορυφαίο στέλεχος της «ομπρέλας» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης παρατηρεί ότι αυτά που γράφονται στο Facebook δεν θα λέγονταν ποτέ σε μια κομματική συνεδρίαση.

Πέρα από τον διαδικτυακό «εμφύλιο», πρόβλημα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ορισμένοι εσωκομματικοί influencer δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για το ποια είναι η «γραμμή» τόσο του κόμματος όσο και τω τάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Νίκος Καρανίκας ο οποίος θεωρείται από πολλούς ότι εκφράζει την «προεδρική» γραμμή στα social. Κορυφαίο στέλεχος των προεδρικών είπε όμως ότι «εμείς δεν λέμε αυτά που γράφει ο Νίκος».

Πάντως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε νέο φάουλ στο Facebook. O Κώστας Γαβρόγλου, ένας άνθρωπος κατά τα άλλα γνωστός για τους καλούς τρόπους του και το σεβασμό του προς γυναίκες, έκανε ένα ποστ που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί σεξιστικό. Οι αντιδράσεις στα social ήταν μεγάλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ