ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη χωρών Ανατολικής Μεσογείου για ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδες

Βαρουφάκης: Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη χωρών Ανατολικής Μεσογείου για ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδες

Τη σύγκληση στην Αθήνα Διεθνούς Περιφερειακής Συνδιάσκεψης χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων στη συγκεκριμένη περιοχή, πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

«Μοναδικός στόχος η σύγκληση σε κοινή καταγραφή των διαφωνιών ώστε να καταλήξουμε σε πολλαπλές, κοινώς συμφωνημένες, διμερείς οριοθετήσεις με δυνατότητα κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το αίτημα της συνεκδίκασης από κοινού, και κατά ζεύγη, των όποιων διαφορών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Κάλεσε παράλληλα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση: «Να ορίσουν επί χαρτών (όπως κάνει η Τουρκία, και όχι αφηρημένα ή σε γλώσσα νομική) ποιες θεωρεούν ότι πρέπει να είναι οι μέγιστες διεκδικήσεις της Ελλάδας και να δηλώσουν ευθαρσώς τί θεωρούν casus belli – δηλαδή τι πρέπει να κάνουν, και που ακριβώς, οι τουρκικές δυνάμεις πριν ο πρωθυπουργός διατάξει τις ένοπλες μας δυνάμεις να χτυπήσουν πρώτες».

«Χωρίς σαφώς προσδιορισμένες κόκκινες γραμμές διαπραγμάτευση είτε δεν γίνεται είτε οδηγεί στην συνθηκολόγηση του ναι σε όλα», είπε και σημείωσε γιατί το ΜέΡΑ 25 καταψηφίζει τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Καταψηφίζουμε επειδή η τακτική σας νομοτελειακά φέρνει διμερή διάλογο που θα σας οδηγήσει στην βέβαιη συνθηκολόγηση είτε μετά από θερμό επεισόδιο είτε χωρίς θερμό επεισόδιο – μια συνθηκολόγηση που θα ωφελήσει μόνο την ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα εις βάρος της χώρας μας, εις βάρος όλων των λαών της Αν. Μεσογείου, εις βάρος ακόμα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ