ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Τσίπρας για 12 μίλια: Συμφωνία για το σήμερα – Κόντρα για το χτες

Μητσοτάκης-Τσίπρας για 12 μίλια: Συμφωνία για το σήμερα – Κόντρα για το χτες
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των Συμφωνιών Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας – Ιταλίας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η μεγάλη είδηση» όμως της ημέρας δεν αφορούσε αυτές καθαυτές της συμφωνίες. Η είδηση ήταν η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Τα λόγια του πρωθυπουργού που έχουν, όπως και να το κάνουμε, έχουν έναν ορισμένο ιστορικό χαρακτήρα ήταν τα εξής:

«Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια! Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε, έτσι, σε μία θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί το δικαίωμα της να επεκτείνει τα εθνικά χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές:

«Ένα δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια.»

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας για αυτή μας την απόφαση. Και σύντομα θα επισκεφθεί τα Τίρανα, για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Με βάση, προφανώς, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, της οποίας και οι δύο χώρες είμαστε συμβαλλόμενα μέρη.»

Το «ναι» του Τσίπρα

Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα είχε επανειλημμένα ζητήσει την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια για το Ιόνιο και την Κρήτη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Ακούω, τέλος, σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία.»

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυβίστηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού όταν το θέμα της μερικής επέκτασης των χωρικών υδάτων είχε τεθεί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ήταν αρνητική. Ο κ. Τσίπρας θύμισε μια δήλωση του τότε τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου:

«Μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση.»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για σειρά ανάλογων δηλώσεων στελεχών της ΝΔ. όπως του Άγγελου Συρίγου στις 21 Οκτωβρίου 2018:

«Λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων. Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα) είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» των Τούρκων.»

Η απάντηση Μητσοτάκη

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Τσίπρα για το… παρελθόν των 12 μιλίων στο Ιόνιο. Συγκεκριμένα, είπε:

«Η εξαγγελία αυτή έγινε, παραδόξως, από τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κοτζιά, όταν παρέδιδε στον κύριο Κατρούγκαλο. Σας αιφνιδίασε. Στη συνέχεια σπεύσατε υπογείως να πείτε ότι αυτό το οποίο εννοούσε ο κύριος Κοτζιάς δεν έπρεπε να το πει ακριβώς έτσι όπως το είπε, γιατί αναφέρθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα και όχι σε νόμο.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε:

«Η αλήθεια όμως παραμένει, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε, δεν το κάνατε. Φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε 4,5 χρόνια να το κάνετε και ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε. Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό να έρθετε και όταν έρθει και ο σχετικός νόμος στη Βουλή να τον υπερψηφίσετε, διότι αυτό επιτάσσει συνολικά το εθνικό συμφέρον.»

Πέσατε να μας φάτε

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν απάντησε τίποτα σχετικά με τα όσα έλεγαν τα στελέχη του για τα 12 μίλια. Προσέθεσε δε ότι:

«Η επίσημη θέση της ΝΔ ήταν ότι η μερική επέκταση υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής διότι δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της Θάλασσας διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση».

Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο. Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Τέναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ