ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτικός διάλογος Μπορέλ - Καρενμπάουερ: Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν την Παρασκευή

Αποκαλυπτικός διάλογος Μπορέλ - Καρενμπάουερ: Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν την Παρασκευή
EPA/ Sean Gallup / POOL

Την πρόθεση του Βερολίνου να συνεχίσει να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αναφορικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο που προκαλεί η Τουρκία, επιβεβαιώνει ο διάλογος μεταξύ του Ζοζέπ Μπορέλ και της Ανεγκρέτ Κράμπ Κάρενμπαουερ, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας συζήτησαν ανεπίσημα -αλλά μπροστά στις κάμερες- για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πορεία των επαφών του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε Αθήνα και Άγκυρα.

Κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Χάικο Μάας, η Καρενμπάουερ είπε:

«Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπόρελ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι».

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή», απάντησε η Καρενμπάουερ.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Καρενμπάουερ δήλωσε ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας άφορα όλους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Επισήμως διέρρευσε ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν ότι τα μικρόφωνα ήταν …ανοικτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ