ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «περσινή» ΝΔ κατηγορεί τη «φετινή ΝΔ»

ΣΥΡΙΖΑ: Η «περσινή» ΝΔ κατηγορεί τη «φετινή ΝΔ»

 Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της «διγλωσσίας στην εξωτερική πολιτική».

Με αιχμή του δόρατος την αρνητική τοποθέτηση που είχε υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια. Μέσα από την καταγγελία της διγλωσσίας της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει:

  1. Να εκθέσει τον πρωθυπουργό απέναντι σε εκείνο το τμήμα των ψηφοφόρων του που ανήκουν στη «σκληρή Δεξιά» και ζητάνε άκαμπτη στάση στην εξωτερική πολιτική.
  2. Να φέρει σε δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά και τους φίλα προσκείμενους σε αυτόν, αναδεικνύοντας ότι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης πόρρω απέχει από όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός.
  3. Να «θαμπώσει» την τεχνοκρατική εικόνα του πρωθυπουργού, ταυτίζοντάς τον με τον δημαγωγικό εθνολαϊκισμό.
  4. Να προωθήσει για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορετική ερμηνεία από αυτήν που έχει υιοθετήσει μεγάλη μερίδα πολιτών.

Σήμερα η Κουμουνδούρου κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο:

«Πέσατε να μας φάτε»

«Νομίζω ότι είστε οι τελευταίοι οι οποίοι δικαιούστε να μιλάτε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία. Στη συνέχεια επισήμανε μια δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου, τομεάρχη Εξωτερικών όταν η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολιτευση:

«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας χωρίζουν τη χώρα στη μέση. Προαναγγέλλουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση με φθηνούς εντυπωσιασμούς υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας γιατί η κυβέρνησή του δεν έκανε πράξη την επέκταση των χωρικών υδάτων είπε:

«Και βεβαίως όταν προχωρήσαμε, το ανακοινώσαμε και φέραμε το θέμα σε συζήτηση τότε στη Βουλή απαντώντας -αν θυμάμαι καλά- σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή σας και υπερασπιστήκαμε και προαναγγείλαμε αυτή τη διαδικασία ότι θα προχωρήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Κι εσείς τότε πέσατε να μας φάτε με το επιχείρημα ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο. Δηλαδή, να σας πούμε και εμείς σήμερα ότι γιατί πηγαίνετε μέχρι το Ταίναρο και δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και ανατολικά της Κρήτης;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ